![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hasznos tippek karamellkészítéshez – Szabad vagy tilos keverni a cukrot?
![kkcover](https://kep.index.hu/1/0/3618/36184/361843/36184383_2765621_3c4b8c53ea4c3c6321e943b939db099c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A karamellkészítés az egyik legnehezebb feladat a sütemények világában, még a rutinos sütők is félve állnak neki, hisz nagyon könnyű odaégetni a cukrot.
Olvasztott cukorral többféleképpen lehet dolgozni, az egyik legismertebb felhasználási módja a dobostető. Persze más is készülhet, ha tejet vagy tejszínt keversz hozzá, selymes karamellkrém vagy -szósz lesz belőle, ezeket különböző süteményekbe lehet tölteni, de fagylaltokra és italokra is csorgatható.
A cukrászok azt szokták javasolni, hogyha karamellt készítenél, minden egyes részletre nagyon figyelj, még az sem mindegy, milyen cukrot használsz. A profik választása a kockacukor, azzal a legkönnyebb dolgozni és a végeredmény is sokkal szebb lesz.
A karamellkészítésről már többször is szó esett az oldalon, most azonban olyan dolgok kerülnek terítékre, amelyekkel tényleg tökéletes lesz a finomság, jó tudni például, hogy miben készülhet az édesség, vagy hogy szabad-e keverni.
Milyen cukorral érdemes dolgozni?
Ahogy már szó esett róla, a legjobb a kockacukor, a cukrászok azért szokták ezt ajánlani, mert sokkal tisztább, világosabb színű karamellt lehet belőle készíteni. Persze másfajta cukorból is készülhet, a leggyakrabban kristálycukrot szoktak használni, de ki lehet próbálni a nádcukrot is, igaz, az abból készült karamell színe sokkal sötétebb lesz. Porcukorral azonban ne próbálkozz, mivel abban keményítő is van, ezért nem lehet vele szépen dolgozni.
A sütemények édesítésére a méz is kiváló, épp ezért felmerül az emberben a kérdés, karamellkészítésre szabad-e használni? A válasz igen, bár nem ajánlott, mivel nagyon nehéz vele bánni, eleinte nagyon felhabzik, majd nagyon hamar elég. Nyírfacukorból és eritritből nem lehet karamellt készíteni, mivel más a kristályszerkezetük.
![kcct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3618/36184/361844/36184499_2d973cbeacd1eb57a90d98cbb23ff564_wm.jpg)
Miben készüljön?
Fontos, hogy vastag falú, világos aljú lábast válassz a karamellkészítéshez. Ez azért lényeges, mert ha plusz alapanyagot kell a cukorhoz öntened, mondjuk tejszínt, kényelmesen elfér a lábasban, nem fog kicsapódni, és mivel világos az alja, látni fogod, milyen színváltozáson esik át a cukor.
Szükséges keverni a karamellt?
A keverésről nagyon eltérő a cukrászok véleménye: van, aki szerint nem szabad keverni, inkább a hővel kell játszani és csak mozgatni lehet a lábast, mert ha kevered a cukrot, akkor visszakristályosodik. A másik tábor azt vallja, keverve minden cukorszemcse szépen felolvad, ha viszont nem keverik, akkor nehezebben olvad a cukor, túl sötétté válhat a színe és az íze is keserű lehet.
A legjobb az aranyközépút. Amikor kezd barnulni a cukor, vedd le az edényt a tűzhelyről, óvatosan mozgasd át - ne keverd -, a saját melegétől még úgy is olvadni fog.
Ha viszont vizet teszel bele, akkor azt még az elején tedd meg, egy kis löttyintést adj hozzá és rögtön keverd át a cukorral. Arra azonban figyelj, hogy óvatosan mozgasd a serpenyőt vagy edényt, amiben a karamellt készíted, könnyű csontig hatoló sérülést szerezni, ezért csak óvatosan dolgozz!
Mit lehet belekeverni?
A leggyakrabban tejet, tejszínt, vajat vagy margarint szoktak hozzáforgatni, így készül az édes karamellkrém, ami süteményekbe is tökéletes. A tejtermékek használatánál mindig arra törekedj, hogy magas zsírtartalmúval dolgozz, mert úgy nagyobb lesz az élvezeti értéke.
![kkct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3618/36184/361844/36184409_d49ea9cb0598c03c18aba149676bf0b1_wm.jpg)
A tejet vagy a tejszínt mindig forráspontig melegítve adjuk az olvadt cukorhoz, mert úgy lehet vele jól dolgozni. A vajat vagy a margarint hidegen is hozzá lehet keverni. Ha a vajból használsz többet, akkor sűrű lesz a végeredmény, ha azonban a tejből vagy tejszínből kerül hozzá több, híg lesz az édesség, ilyen állapotában érdemes tejberizsre vagy -grízre csorgatni.
Grillázs is lehet belőle, az olvasztott cukorba 1:1 arányban kell keverni a különböző magőrleményeket. A legfinomabb dióval vagy mandulával készítve. Sós karamell készítésénél tengeri sót vagy sópelyhet használj, amit akkor forgass a karamellbe, amikor már elkészült.
Túl sűrű lett
Előfordulhat, hogy túl sűrűre sikerült a karamell, ilyenkor vízgőz felett vagy mikróban melegítsd újra, így ismét folyós állaga lesz.
![kkct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3618/36184/361844/36184411_35ef0990c9f6ed031e3a9cb387293a7a_wm.jpg)
Amikor karamellt készítesz, mással ne foglalkozz, minden figyelmedet összpontosítsd az olvadó cukorra és légy nagyon óvatos! A karamell nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni.
Mi legyen a lábas aljára ragadt cukorral?
Önts rá tejet és melegítsd fel, majd bögrébe adagolva idd meg a finom karamellás tejet.
Ha viszont elmosnád az edényt, vízzel öntsd fel és forrald, így a leragadt cukor simán feljön, nem kell mosogatás közben a vakarásával szenvedned.
Fotók: Getty Images