Ki ne dobd a tojáshéjat! 10 hasznos tipp, mi mindenre használható

tojáshéj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Míg a tojás számtalan ételben nélkülözhetetlen alapanyag, addig a héja mindig a szemétben végzi.

Tojásra szükség van a süteményekben, a tésztákban, az egyik legjobb kötőanyag, ráadásul sokkal finomabbak a tojással készült ételek, például a piskóta könnyed és habos lesz tőle. A tojáshéj viszont a legtöbbször a kukában landol, pedig számos dologra fel lehet használni.

Csigák elleni védekezés

Ahogy beköszönt az esős idő, megjelennek a csigák a kertben, megrongálják a különböző növényeket, leveleket, ráadásul látványnak sem éppen a legkellemesebbek. Ha őrölt vagy durvára tört tojáshéjat szórsz a a talajra, nem fogják megközelíteni a csigák a növényt, ugyanis az éles héj irritálja, így elriasztja a puhatestűeket. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a rágcsálók szeretik a tojás illatát, úgyhogy hosszútávon nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Műtrágya

A tojás rengeteg ásványi anyagot, kiváltképp kalciumot tartalmaz, amely nagyon fontos a növényi sejtfalak fejlődéséhez. Ezért ideális műtrágya készítéséhez, tökéletes táptalajt biztosíthat egyes növényeknek, kiváltképp a paradicsomnak és a paprikának válhat előnyére, amelyek hajlamosak a kalciumhiányos megbetegedésekre. Bele is lehet keverni a földbe az összetört tojáshéjat, de az is elég, ha a talaj tetejére szórod, ahogy lebomlik, a növény fel tudja majd venni belőle a kalciumot. Több hónapig tart a bomlása, ezért érdemes ősszel belekeverni, majd tavasszal, az átültetésnél pótolni.

Komposzt

Szuper komposzt készíthető a tojáshéjból, az egyik legjobb szervesanyag-forrás, de érdemes megtisztítani és összetörni a felhasználás előtt, mert úgy sokkal gyorsabban lebomlik majd, ráadásul értékes ásványi anyagokkal látja el a talajt.

Talajvízelvezetés

A tojáshéjjal ki lehet váltani a kavicsok használatát, ha a gyökér alá tojáshéjat szórsz, garantálja a megfelelő a vízelvezetést az ültetvényekben. Ráadásul a légáramlás is jobb lesz így, mint a köves módszerrel, sőt, a talaj savasságát is csökkenti. Mivel idővel a tojáshéj lebomlik, még plusz tápanyagokkal is ellátja a növényt.

Segítség a madaraknak

Aki szereti a madárcsicsergést az ablaka alatt - vagy éppen sok kártevője van a kertben, ezért jól jönne a segítség -, az szórjon összetört tojáshéjat az udvarára, de még jobb, ha az őrölt héjat összekeveri a madaraknak szánt magkeverékkel. A nőstény madarak, miután tojást raknak, igénylik a kalciumpótlást, ezért különösen hálásak lesznek az eleségért.

Csíráztatás

Az is jó ötlet, ha kaspónak használod a tojáshéjat, különösen csíráztatáshoz ideális. Ebben az esetben egy tűvel vagy szöggel lyukat kell szúrni a tojáshéj aljába, hogy a felesleges víz távozni tudjon majd belőle. Ha ez megtörtént, állítsd a tojáshéjakat egy tartóba, szórj beléjük földet, majd mehet is bele a vetőmag. Ha már nagyon nagyra nőtt, csak fel kell törni a tojáshéjat, majd nagyobb cserépbe ültetni a növényt, de benne is maradhat a tojásban, úgy is elültetheted, mivel a héj idővel lebomlik.

Súrolószer

A porrá tört tojáshéj tökéletes vegyszermentes súrolószer, szépen megtisztítja a felületeket, de vigyázni kell vele, mert karcolhat is, érzékeny anyagoknál, például teflonnál, ne használd. Egy szappanos szivacsra érdemes szórni belőle, majd letakarítani vele azokat a felületeket, amelyeket máskülönben súrolószerrel szoktál, de az edények aljára égett szennyeződéseket is szépen eltávolítja.

Lefolyótisztító

A tojáshéj duplán is hatásos, ha a lefolyó tisztításáról van szó: a mosogató szűrőjébe téve felfogja az ételmaradékokat, de akkor sincs baj, ha lebomlik vagy apró darabokban a lefolyóba kerül, sőt, ugyanis segíti annak tisztulását.

Ízületi fájdalomra

A tojáshéj ízületi problémákra is megoldást jelenthet - első lépésként fertőtleníteni kell forrásban lévő vízben, majd ledarálni. Az összetört héjra önts almaecetet, majd hagyd állni 2 napig, hogy a héj teljesen fel tudjon oldódni. Az így keletkező oldat már használható a fájó pontokon, ugyanis a tojás olyan tápanyagokat tartalmaz, köztük kollagént és glüközamint, amelyek segítik az ízületek regenerálódását.

Arcpakolás

A tojás minden formában jót tesz az arcbőrnek, a felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként funkcionál, eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását is. Fontos, hogy a tojáshéjat felhasználás előtt forrásban lévő vízben legalább 10 percig forralni kell. Kend a pakolást az arcodra, hagyd megszáradni, majd mosd le, csodát fog tenni a bőröddel. Semmiképp ne dörzsöld viszont a bőrbe, mert ha nincs elég jól ledarálva, az apró héjdarabok karcolhatnak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon