Ne dobd ki a tökmagot! Készíts belőle ropogtatnivalót

piritott-sutotok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ősszel, a sütőtök szezonjában járva, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a töknek nemcsak a húsa értékes, hanem a magjai is. Most megtudhatod, hogyan készíthetsz belőle gyors ropogtatnivalót.

A sütőtökből rengetegféle étel készíthető, a levestől a köreten át egészen a desszertig. Amit viszont sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a töknek nem csak a húsa érték.

A tökmag ereje

A tökmagból jó okkal készítenek tökmagolajat, hiszen amellett, hogy gazdag magnéziumban, cinkben és vasban, antioxidánsként is felbecsülhetetlen érték. Jót tesz a szívnek, képes csökkenteni a vércukorszintet és a magas koleszterint, ráadásul még a stressz és a szorongás oldásában is partner lehet.

piritott-sutotok

És ha ez még nem lenne elég, jó, ha tudod, hogy a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheted a fogyasztásával, miként az emésztőrendszer egészséges működését is támogatja. És hogy a férfiakról se feledkezzünk meg, a tökmag magas cinktartalma erősíti a spermiumokat, és a prosztatamegnagyobbodás tüneteit is képes enyhíteni.

Hogyan használd fel a tökmagot?

A legegyszerűbb módja az, ha a magokat megpirítod, és egészben, ropogtatnivaló formájában veszed magadhoz.

piritott-sutotok

Ehhez csupán távolítsd el a kivájt magokról a pépes rostszálakat, majd öblítsd le alaposan, hideg vízben. Ezután szárítsd meg a magokat, akár papírtörlővel, akár napra téve.

Öntsd bele egy tepsibe, adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat, 0,5 teáskanál sót és ugyanennyi őrölt pirospaprikát, vagy bármilyen más, általad kedvelt fűszert. Alaposan keverd össze a magokat az olajos fűszerkeverékkel, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5-10 percig, vagy amíg a magok enyhén meg nem pirulnak. Ezután hagyd őket kihűlni a tepsiben, majd már majszolhatod is a ropogtatnivalót az esti filmhez.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon