Ne dobd ki a tökmagot! Készíts belőle ropogtatnivalót
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Ősszel, a sütőtök szezonjában járva, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a töknek nemcsak a húsa értékes, hanem a magjai is. Most megtudhatod, hogyan készíthetsz belőle gyors ropogtatnivalót.
A sütőtökből rengetegféle étel készíthető, a levestől a köreten át egészen a desszertig. Amit viszont sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a töknek nem csak a húsa érték.
A tökmag ereje
A tökmagból jó okkal készítenek tökmagolajat, hiszen amellett, hogy gazdag magnéziumban, cinkben és vasban, antioxidánsként is felbecsülhetetlen érték. Jót tesz a szívnek, képes csökkenteni a vércukorszintet és a magas koleszterint, ráadásul még a stressz és a szorongás oldásában is partner lehet.
És ha ez még nem lenne elég, jó, ha tudod, hogy a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheted a fogyasztásával, miként az emésztőrendszer egészséges működését is támogatja. És hogy a férfiakról se feledkezzünk meg, a tökmag magas cinktartalma erősíti a spermiumokat, és a prosztatamegnagyobbodás tüneteit is képes enyhíteni.
Hogyan használd fel a tökmagot?
A legegyszerűbb módja az, ha a magokat megpirítod, és egészben, ropogtatnivaló formájában veszed magadhoz.
Ehhez csupán távolítsd el a kivájt magokról a pépes rostszálakat, majd öblítsd le alaposan, hideg vízben. Ezután szárítsd meg a magokat, akár papírtörlővel, akár napra téve.
Öntsd bele egy tepsibe, adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat, 0,5 teáskanál sót és ugyanennyi őrölt pirospaprikát, vagy bármilyen más, általad kedvelt fűszert. Alaposan keverd össze a magokat az olajos fűszerkeverékkel, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5-10 percig, vagy amíg a magok enyhén meg nem pirulnak. Ezután hagyd őket kihűlni a tepsiben, majd már majszolhatod is a ropogtatnivalót az esti filmhez.
Fotó forrása: Getty Images