Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A tortaforma előkészítése az egyik legfontosabb része a sütésnek. Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy hogyan bánj a sütőpapírral bosszúság és időpazarlás nélkül.
A tortaforma sütőpapírral való kibélelésekor biztosan téged is elöntött már az ideg, mert nincs annyi kezed, hogy egyszerre tartsd a formában a papírt és kanalazd bele a tésztát. A papír ilyenkor sokszor furán hajlik, gyűrődik: ez aztán a kisült sütin köszön vissza furcsa formák kíséretében, begyűrt tortaszélek képében.
Ez azonban nem kell, hogy így legyen, ha a következő néhány tippet kipróbálod és bejáratod! Ahelyett, hogy azzal próbálkoznál, hogy szemmértékre eltaláld a kerek sütőforma belső átmérőjét, és vágj egy "majd csak jó lesz" kört a papírból, inkább próbáld ki a következő tippet!
Így béleld ki a kerek sütőformát!
Először is tépj le egy picit nagyobb sütőpapírt, mint a tortaforma. Ezután hajtsd félbe, majd ismét.
Folytasd tovább a hajtogatást úgy, mintha egy csákót készítenél, míg végül egy hegyes végű háromszöget nem kapsz. Ennek a hogyanját az alábbi videóban tudod tanulmányozni:
Mérd a tortaformához a kapott háromszöget úgy, hogy a hegyes csúcsa legyen a sütőforma közepén. Vágd le a felesleges nem hegyes végét, majd nyisd szét, és láss csodát! Kaptál is egy kör alakú tortaformát a papírból.
A tortaformát vajazd ki, majd nyomkodd bele a papírt az aljába, így nem fog csúszkálni.
Hogyha a tortaforma oldalára is tennél sütőpapírt, ahhoz vágj le egy, a perem magasságáig érő papírcsíkot, majd tapaszd fel a forma oldalára. Egy 20 cm-es tortaformához általában 2 csíkra van szükség.
Gyűrés
Egy másik okos ötlet, ha a sütőpapírt alaposan összegyűröd, mielőtt a formába tennéd. Így ugyanis elveszíti a feszes és merev tartását, és sokkal könnyebben tudsz vele bánni és a formában elhelyezni.
További ötleteket ebben a cikkünkben találsz még a sütőpapír használatához, köztük például a szögletes formák kibéleléséhez is.
Fotó forrása: Getty Images