Bevált trükk a gyümölcslegyek ellen: így tartsd távol őket

gyumolcslegyek-ellen
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés dühítőbb dologgal találkozhatunk a konyhában, mint amikor a friss gyümölcsöt megmásszák a gyümölcslegyek. Szerencsére azonban ellenük is van már bevált trükk, amivel távol tarthatod őket.

Biztosan te is szembesültél már vele, hogy a frissen vásárolt banán pár nap alatt beérik a pulton, és azt rögtön meg is szállják a gyümölcslegyek. 

A tudomány állása szerint ezek az apró kis kártevők petéiket a banán héjára rakják le, így lényegében mi magunk visszük őket haza és inkubáljuk a peték kifejlődését a lakás melegében. Ettől persze még ne menjen el a kedved a banánevéstől, hiszen nem héjastul eszed, hanem hámozva. 

A gyümölcslegyek kifejezetten a banánnal kerülnek be Európába, aztán azon kifejlődnek, majd átmennek minden más gyümölcsre. 

gyumolcslegyek-ellen

Mi a trükk?

A gyümölcslegyek elleni védekezés sokkal egyszerűbb, mint azt bárki gondolná. A titok nyitja, hogy a megvásárolt banánt szobahőmérsékletű csapvízzel alaposan le kell öblíteni.

Ezt a műveletet kb. 30 másodpercig végezd, majd tedd a banánokat egy konyharuhára, hogy a szabad levegőn tudjanak megszáradni, de akár te magad is szárazra törölheted őket.

gyumolcslegyek-ellen

Ezzel az egyszerű művelettel egy csapásra megszabadulhatsz a gyümölcslegyek petéitől, és az esélyét sem adod meg nekik, hogy legyekké avanzsálva megdézsmálják a friss gyümölcsöt.

Mi a tudományos magyarázat?

A gyümölcslegyeket vonzza a beérő gyümölcsök és a bomló termés illata. Gyakran közvetlenül az erjedő gyümölcsökre és a zöldségekre rakják le a petéiket, mert a nagyon érett termés számukra megfelelő környezetet biztosít a lárvák táplálásához és fejlődéséhez. 

gyumolcslegyek-ellen

Bár úgy tűnik, mintha a semmiből jönnének elő, aminek az az oka, hogy a gyümölcslegyek szaporodási és kifejlődési folyamata rendkívül gyors. Az életciklusuk gyorsaságát az is igazolja, hogy ha hétfőn friss banánt viszel haza, azon pénteken már jó eséllyel meg fognak jelenni a gyümölcslegyek. 

A megoldás tehát az, ha a banánt, de akár a többi gyümölcsöt is, amelyekkel a banán még érintkezik, csapvízzel alaposan leöblíted, így elejét véve az undok kis kártevők megjelenésének. 

Fotó forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük