![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hét módszer a vaj gyors puhítására - Meglepő, melyik működik a legjobban
![vaj cover](https://kep.index.hu/1/0/3618/36182/361820/36182039_2765455_13b8b35f3007ee33e19a8a1a302779b9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vaj szuper alapanyag, sütéshez, főzéshez és szendvicsek készítéséhez elengedhetetlen, egy baj van vele - a hűtőből kivéve nagyon nehezen kenhető, márpedig a süteményekhez legtöbbször puha állagra van szükség.
A vaj puhítása fontos lépés, főleg a sütemények készítésénél: a tészta megköveteli a megfelelő állagú, legtöbbször puha vaj használatát, hiszen úgy lesz könnyed és gyúrható állagú. De az sem jó, ha a vaj túl puha, mert akkor a tészta szétfolyhat a tepsiben. Egyedül a piték készítésénél kell kifejezetten hideg vajjal dolgozni.
Bár a legtöbben hűtőben tartják a vajat, erről is megoszlanak a vélemények, itt elolvashatod, hogy mikor lehet mégis a konyhapulton. Ha pedig valami miatt nem ehetsz állati zsiradékot, használj margarint, amelynek egyik nagy előnye, hogy a vajjal ellentétben hidegen is tökéletesen kenhető.
A vaj puhítására többféle módszer létezik, mindegyik igyekszik felgyorsítani azt a folyamatot, amely a jéghideg állagból gyúrhatóvá varázsolja a zsiradékot. Érdemes kipróbálni többfélét, hogy megtapasztald, neked melyik válik be. A lágy vaj hőmérséklete 18 Celsius fok, ekkor lesz pont gyúrható és nem folyik szét.
![vajika belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3618/36182/361828/36182801_2867ca02d585887086d9a17f4fff9bb4_wm.jpg)
Mikrohullámú sütő
A mikrohullámú sütő lenne a leginkább kézenfekvő módszer, hiszen gyors, de pont ebben a gyorsaságban rejlik a buktatója is, mert akár egy-két másodpercen is múlhat, hogy a vaj teljesen megolvad. Ha mégis ezt a módszert választod, érdemes nagyon gyenge fokozaton puhítani úgy, hogy a vajat egy sütőpapírra téve teszed a mikró forgótányérjára és szinte másodpercről másodpercre ellenőrzöd, mikor éri el a megfelelő puhaságot. Ez egyébként nagyjából 20 másodperc.
Nejlonzsák és egy tál langyos víz
A vajat tedd egy légmentesen zárható műanyag tasakba, majd merítsd bele egy tál langyos vízbe. Ez nem a legjobb módszer, ugyanis vajfajtától függően az állapítható meg, hogy míg a külsejük túlságosan megpuhult, a belsejük még kemény maradt. Ennek ellenére a vaj nem tapadt rá a zacskóra, könnyen ki lehetett venni belőle. A művelet nagyjából 9-15 percig tart.
Forró tál
Ez a módszer úgy működik, hogy a vajat egy tányérra kell tenni, majd egy felmelegített tálat ráborítani. Ez a technika bár jónak tűnik, egyáltalán nem gyors. A tálat úgy tudod a legjobban felmelegíteni, ha forrásban lévő vizet öntesz bele, majd ezt kiöntöd belőle, úgy borítod rá a vajra. Ez már eleve 10 perc és innen még legalább 30 perc, amíg a vaj eléri a kívánt hőmérsékletet. Ha kisebb darabokra vágod a vajat, akkor gyorsíthatsz a puhulási időn.
Szobahőmérséklet
Ez a leglassabb módszer, csak akkor alkalmazd, ha vagy annyira előrelátó, hogy már délelőtt kiveszed a vajat a hűtőből a délutáni sütéshez. Persze ez az idő is függ attól, hogy mennyire van meleg a konyhádban, illetve nyáron a folyamat igencsak meggyorsítható különösebb erőfeszítés nélkül. Alapesetben egy óra biztosan kell a lágyság eléréséhez.
![álló vaj ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36278/362787/36278709_3e714a9ef5f120730ae221838ad11593_wm.jpg)
Reszelő
Ennek a módszernek nagy előnye, hogy egyszerű és gyors, hiszen csak le kell reszelni a hideg vajat, majd egy tányérra téve megvárni, míg eléri a kívánt puhaságot. Egyáltalán nem macerás, az esetlegesen a reszelőre ragadt vajdarabokat egy spatulával tudod leszedni. Néhány perc alatt a vaj a kívánt állagúra melegszik.
Robotgép
Mielőtt a robotgépbe teszed, darabold fel a vajat, majd közepes fokozaton kezdd el összedolgozni néhány perc alatt. Ezután kapard le a tál széléről az odaragadt vajat és újabb 2-3 percig hagyd dolgozni a robotgépet. Ez a módszer nemcsak puhít, hanem habossá és könnyeddé teszi a vajat, innentől kezdve bátran dolgozhatsz vele.
![vajszeletek belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3618/36183/361832/36183289_de5912ebd90269873e95320eff14b7b7_wm.jpg)
Sodrófa
A módszer lényege, hogy a vajat két folpack közé kell tenni, majd mint egy tésztát, addig kell görgetni, amíg kellőképpen puha nem lesz. Időnként fordíts rajta egyet és hagyd pihenni. A végén csak húzd le róla a folpackot és készen is van. Ebben a módszerben az a jó, hogy tökéletesen érzed, hogy mikor lesz a vaj megfelelő puhaságú.
Érdemes minden módszert kipróbálni, de a leggyorsabb és leghatékonyabb a sodrófás megoldás lesz. Nektek melyik vált be?
Fotó: Getty Images