Hét módszer a vaj gyors puhítására - Meglepő, melyik működik a legjobban

vaj cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vaj szuper alapanyag, sütéshez, főzéshez és szendvicsek készítéséhez elengedhetetlen, egy baj van vele - a hűtőből kivéve nagyon nehezen kenhető, márpedig a süteményekhez legtöbbször puha állagra van szükség.

A vaj puhítása fontos lépés, főleg a sütemények készítésénél: a tészta megköveteli a megfelelő állagú, legtöbbször puha vaj használatát, hiszen úgy lesz könnyed és gyúrható állagú. De az sem jó, ha a vaj túl puha, mert akkor a tészta szétfolyhat a tepsiben. Egyedül a piték készítésénél kell kifejezetten hideg vajjal dolgozni. 

Bár a legtöbben hűtőben tartják a vajat, erről is megoszlanak a vélemények, itt elolvashatod, hogy mikor lehet mégis a konyhapulton. Ha pedig valami miatt nem ehetsz állati zsiradékot, használj margarint, amelynek egyik nagy előnye, hogy a vajjal ellentétben hidegen is tökéletesen kenhető. 

A vaj puhítására többféle módszer létezik, mindegyik igyekszik felgyorsítani azt a folyamatot, amely a jéghideg állagból gyúrhatóvá varázsolja a zsiradékot. Érdemes kipróbálni többfélét, hogy megtapasztald, neked melyik válik be. A lágy vaj hőmérséklete 18 Celsius fok, ekkor lesz pont gyúrható és nem folyik szét. 

vajika belső

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő lenne a leginkább kézenfekvő módszer, hiszen gyors, de pont ebben a gyorsaságban rejlik a buktatója is, mert akár egy-két másodpercen is múlhat, hogy a vaj teljesen megolvad. Ha mégis ezt a módszert választod, érdemes nagyon gyenge fokozaton puhítani úgy, hogy a vajat egy sütőpapírra téve teszed a mikró forgótányérjára és szinte másodpercről másodpercre ellenőrzöd, mikor éri el a megfelelő puhaságot. Ez egyébként nagyjából 20 másodperc. 

Nejlonzsák és egy tál langyos víz

A vajat tedd egy légmentesen zárható műanyag tasakba, majd merítsd bele egy tál langyos vízbe. Ez nem a legjobb módszer, ugyanis vajfajtától függően az állapítható meg, hogy míg a külsejük túlságosan megpuhult, a belsejük még kemény maradt. Ennek ellenére a vaj nem tapadt rá a zacskóra, könnyen ki lehetett venni belőle. A művelet nagyjából 9-15 percig tart. 

vajkocka álló

Forró tál

Ez a módszer úgy működik, hogy a vajat egy tányérra kell tenni, majd egy felmelegített tálat ráborítani. Ez a technika bár jónak tűnik, egyáltalán nem gyors. A tálat úgy tudod a legjobban felmelegíteni, ha forrásban lévő vizet öntesz bele, majd ezt kiöntöd belőle, úgy borítod rá a vajra. Ez már eleve 10 perc és innen még legalább 30 perc, amíg a vaj eléri a kívánt hőmérsékletet. Ha kisebb darabokra vágod a vajat, akkor gyorsíthatsz a puhulási időn. 

Szobahőmérséklet

Ez a leglassabb módszer, csak akkor alkalmazd, ha vagy annyira előrelátó, hogy már délelőtt kiveszed a vajat a hűtőből a délutáni sütéshez. Persze ez az idő is függ attól, hogy mennyire van meleg a konyhádban, illetve nyáron a folyamat igencsak meggyorsítható különösebb erőfeszítés nélkül. Alapesetben egy óra biztosan kell a lágyság eléréséhez. 

álló vaj ok

Reszelő

Ennek a módszernek nagy előnye, hogy egyszerű és gyors, hiszen csak le kell reszelni a hideg vajat, majd egy tányérra téve megvárni, míg eléri a kívánt puhaságot. Egyáltalán nem macerás, az esetlegesen a reszelőre ragadt vajdarabokat egy spatulával tudod leszedni. Néhány perc alatt a vaj a kívánt állagúra melegszik. 

Robotgép

Mielőtt a robotgépbe teszed, darabold fel a vajat, majd közepes fokozaton kezdd el összedolgozni néhány perc alatt. Ezután kapard le a tál széléről az odaragadt vajat és újabb 2-3 percig hagyd dolgozni a robotgépet. Ez a módszer nemcsak puhít, hanem habossá és könnyeddé teszi a vajat, innentől kezdve bátran dolgozhatsz vele. 

vajszeletek belső

Sodrófa

A módszer lényege, hogy a vajat két folpack közé kell tenni, majd mint egy tésztát, addig kell görgetni, amíg kellőképpen puha nem lesz. Időnként fordíts rajta egyet és hagyd pihenni. A végén csak húzd le róla a folpackot és készen is van. Ebben a módszerben az a jó, hogy tökéletesen érzed, hogy mikor lesz a vaj megfelelő puhaságú. 

Érdemes minden módszert kipróbálni, de a leggyorsabb és leghatékonyabb a sodrófás megoldás lesz. Nektek melyik vált be?

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon