Vegyszermentes védelem hangyák és muslicák ellen: bevált praktikákat mutatunk

kkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hangyák, muslicák és más kártevők még a legmakulátlanabb konyhában is feltűnhetnek, ilyenkor gyorsan kell cselekedni, még az elején kell felvenni a kesztyűt.

Fontos, hogy az otthonodban mindig rend legyen, hisz tudod, a tisztaság fél egészség. A megfelelő higiénia ellenére olykor megesik, hogy mégis megjelenik valamilyen rovar, lehet az muslica vagy zsizsik, ezek a "szépségek" a megvásárolt termékkel jutnak az otthonodba, és kezdenek őrületes szaporodásba. 

Jelenlétük bosszantó, a cél, hogy mielőbb megszabadulj tőlük. A feladat sok esetben nem könnyű, de muszáj végigzongorázni a lehetőségeket, erős vegyszerrel vagy természetes megoldással nyertesen jöhetsz ki a háborúból. Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb hívatlan vendégeket a konyhában, az élelmiszerek közt, elmondjuk, mit tehetsz, hogy elűzd őket.

kkct7

Muslica

Apró, mégis kellemetlen, ha egyszer bejut a lakásba, onnantól kezdve nagyon nehéz kiirtani, létszámuk folyamatosan nő. Az apró rovar a meleg idővel jelenik meg, a megvásárolt édes gyümölcsökkel érkeznek a háztartásokba, szeretik a nedves, erjedő dolgokat, a romlásnak indult ételeket, ezek környékén köröznek a legszívesebben. A muslica fő célja a szaporodás, egyszerre akár 500 tojást is képes lerakni kedvelt helyeire, mely lehet gyümölcs, lefolyó, szemetes. Még a legtisztább konyhában is megtelepednek, de szerencsére létezik megoldás a kiirtásukra.

A muslica ősi ellensége az almaborecet, amelyet többféle módon lehet bevetni. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha egy üres tálkába, üvegbe teszel néhány darab érett gyümölcsöt, de almaborecetet is öntesz rájuk. A kis tálkát fedd le folpackkal, rögzítsd befőttes gumival, majd alakíts ki rajta kis réseket, amelyeken beférnek a muslicák. Az édes, erjedő aroma becsalja a rovart az üvegbe, kirepülni azonban már nem tud.

Mivel a muslicák a szagok után mennek, érdemes olyan növényeket tartanod az otthonodban, melyeknek nem bírják az aromáját. Az egyik ilyen a levendula, szánj neki helyet a konyhában, látványa és illata miatt imádni fogod, a muslicák azonban menekülni fognak, amint megérzik a szagát.

Hangya

Bármikor felbukkanhatnak, vonzza őket a morzsa, ételmaradék, állateledel. Bőven lehet válogatni az irtószerekből, ha elűznéd őket, ám ha figyelsz a környezetedre, vagy kisgyermek, kisállat miatt nem használnál az otthonodban vegyszert, akkor természetes módszerekkel vedd fel a kesztyűt ellenük.

kkct1

A hangyák is kényesek a szagokra, ha kellemetlen aromával találkoznak, akkor menekülőre fogják. Az ecetet nagyon utálják, ezért érdemes azzal áttörölni azokat a helyeket, ahol előfordulhatnak. Persze az ecet szaga neked is bántó lehet, ha nem bírod, akkor citrommal végezd a törlést, a citrusféle aromáját sem szeretik.

Fűszerekkel is lehet próbálkozni, szórj fahéjat vagy borsot a hangyák útvonalára, az erős aromájuktól irtóznak, ezért nem térnek többé vissza a konyhába.

Hogy véletlenül se jöjjenek a hangyák, a szemetest és a környékét tartsd tisztán, és mindennap, akár többször is, seperd fel a konyhát, véletlenül se legyen morzsa a padlón, amiért előbújnának a rejtekhelyükről.

Zsizsik

A rovar a gabonafélék közt és a magas páratartalmú környezetben érzi jól magát, vígan dagonyázik a lisztben. Lárvái a gabonaszemek belsejében fejlődnek, ott is bábozódnak be, a kamra tartalmát gyorsan megfertőzik. A védekezésre a babérlevél nagyon hatásos, érdemes a lisztbe 1-2 levelet rejteni, így elkerülik. A kamra polcát is takarítsd le, hogy véletlenül se térjen be a hívatlan kártevő, a polcokat ecetes vízzel töröld át, mert az ecet erős szaga taszítja a zsizsiket. A rovar a levenduláért sem rajong, ezért levendulás illóolajat is használhatsz.

kkct3

Moly

A megvásárolt termékkel egyszerűen az otthonodba jut. Hogy véletlenül se legyen esélye szaporodni, megoldást jelenthet, ha az élelmiszert nejlonzacskóban lefagyasztod egy napra, majd átszitálva, légmentesen záródó dobozba teszed. Ha volt a termékben molypete, azt a szitálás során eltávolítod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon