Így tartsd tisztán a vízforralót vegyszermentesen: 5 praktikát mutatunk

vcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vízforraló hasznos masina, ezért nem csak a háztartásokban van ott a helye, a kollégiumban és a munkahely ebédlőjében is elfér.

A vízforraló percek alatt végzi a dolgát, ha irodában használod, tea, kávé, zacskós leves vagy tészta készítésénél vetheted be, otthon pedig a főzés különböző fázisait is felgyorsíthatod a készülékkel.

Mint minden használatban lévő tárgy, a vízforraló is igényli az ápolást, kívül-belül tartsd tisztán, hogy hosszú életű legyen. A vízforraló legnagyobb ellensége a vízkövesedés, hogy ezt elkerüld, érdemes heti egyszer átmosni.

Mielőtt nekiállnál a praktikák tesztelésének, mindig olvasd el, hogy mit ír a használati utasítás. Ha kifejezetten tiltja, hogy egy adott szer, például ecet kerüljön bele, akkor húzd is ki a listádról, és nézz más takarítási tipp után. Mutatjuk a lehetőségeket.

Citromsav

A citromsav a befőzési időben kap nagyobb figyelmet, pedig nagyon sokoldalúan használható, környezetbarát csodaszer, ugyanúgy bánhatsz vele, mint az ecettel vagy a szódabikarbónával. A citromsav fehér színű, szagtalan, vízben oldódó kristályos anyag, mely a természetben is megtalálható növények, zöldségek és gyümölcsök törzsében, leggyakrabban a savanyú zamatú gyümölcsökben lelhető fel.

vfct6

A citromsav egyik legismertebb tulajdonsága, hogy kíméletlenül leszámol a vízkővel, úgyhogy használd bátran vízforraló és kávéfőző vízkőtlenítésére. A folyamat egyszerű: 2-3 evőkanál citromsavat tegyél a tartályba, majd engedj rá 2-3 dl vizet, forrald fel, majd hagyd állni 1 órán keresztül, utána öntsd le róla és tisztával öblítsd át.

Szódabikarbóna

Az univerzális szódabikarbóna is alkalmas a vízforraló belsejének karbantartására. Ugyanúgy járj el, mint a citromsav esetében: 2-3 evőkanál szódabikarbóna és maximumig töltött víz, a forralás után 30 percig hagyd állni, de ha nagyon makacsnak érzed a szennyeződést, akkor egy éjszakát is maradhat benne. Miután kiöntötted a vizet, néhányszor öblítsd át a kancsót.

Citrommal

Természetes, szagtalan, szuper megoldás. A készüléket töltsd tele vízzel, add hozzá fél citrom levét, forrald fel, utána 1-2 órát hagyd állni, majd öntsd ki. A citromos víz elvégzi a piszkos munkát.

Ecettel is lehet

Ha nem tiltja a használati utasítás, akkor próbáld ki ecettel. A menet a következő: a forralóba tölts 1-2 dl ecetet és annyi vizet, hogy elérje a maximumot, ezután indulhat a melegítés. Forrás után hagyd állni benne a vizet egy éjszakán át, ez alatt az idő alatt bőven lesz ideje az ecetnek működésbe lépni és lemarni a kanna belsejéről a vízkövet. Másnap öntsd ki az ecetes vizet, majd tiszta vízzel egyszer forrald fel, utána használd kedvedre a forralót.

Kóla

Bár inni sokkal élvezetesebb, újra és újra szembetalálja magát az ember őrületes „mire jó a kóla” praktikákkal. Egyes állítások szerint tökéletesen eltávolítja a vízkövet. Nos, ha van egy kis pohárkára való, amelyben már a szénsav nem az igazi, akkor megéri kipróbálni.

A mindennapos használatnak kitett készüléket időnként szabadítsd meg a vízkőtől, és persze kívülről is tartsd rendben. Az elektromos készüléket mindig csak száraz ronggyal töröld át. Hogy megelőzd a vízkövet, minden használat után szabadulj meg a kancsóban maradt víztől.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük