Ezzel a praktikával újra ragyogni fog a zsíros tűzhely: környezetbarát módszert mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A citrom és a szódabikarbóna párosa még a legmakacsabb zsírfolttal is elbánik, érdemes a tűzhely takarításánál is bevetni.
A konyha legnagyobb ellensége a zsír, melyet olykor csak erős suvickolással és vegyszerekkel lehet eltüntetni.
Aki rendszeresen használja a konyhát sütésre, főzésre, az tisztában van vele, hogy a zsírfolt a legádázabb ellenség, mely nem csak a konyhapulton, a csempén, konyhai gépeken, gáztűzhelyen is szeret tanyát verni. A legjobb védekezés, ha minden sütés, főzés után gondosan átmosod a felületeket, így nem adsz esélyt a makacs foltoknak.
Persze bármilyen figyelmes is légy, előfordulhatnak kellemetlenségek. A könyörtelen zsírfoltokat pedig csak erős suvickolással lehet eltüntetni. Vagy mégsem? Egy régi mamaféle praktika szerint félbevágott citrommal és szódabikarbónával orvosolható a probléma.
A módszer
A citrom és a szódabikarbóna kívül, belül rendbe vágja még a legelhanyagoltabb tűzhelyet is. Kezdésként érdemes 2-3 darab citromot karikákra vágni, majd jénaiba helyezve, vízzel felöntve betenni a sütőbe, és 100 fokon 20-30 percig melegíteni. Ez azért jó, mert így a sütőben lévő kellemetlen szagokat megszünteted, illetve a takarításnál is jól jön.
Egy rongyot márts a langyosra hűlt citromos vízbe, töröld át vele a zsíros felületet. Ezután szórj a zsíros részre szódabikarbónát, és a félbevágott citrommal kezdd el súrolni. Ezt a módszert úgy is kipróbálhatod, hogy a félbevágott citromra szórsz szódabikarbónát, és így kezded el áttörölni a sütő belsejét, ajtaját és a főzőlapot. A citromos vízbe a gázrózsákat is beáztathatod, illetve ugyanúgy szódabikarbónával nekieshetsz.
Miután végeztél, tiszta vizes ronggyal töröld át (ezt a rongyot citromos vízbe is áztathatod), majd szárazzal is. Ez a környezetbarát praktika még a legbrutálisabb zsíros szennyeződésekkel is leszámol. A takarítás után kellemes illat marad, a tűzhely pedig ragyogni fog, pont, mint új korában.
Egy kis inspiráció, hogy állj neki a citromos, szódabikarbónás takarításnak:
Fotók: Getty Images