10 szuper recept, ahol a káposzta a főszereplő: ízletes és laktató fogások, amiket mindenki szeret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hazánkban nagyon kedveltek a káposztás ételek, mindegy, hogy édes-, savanyú-, kel-, kínai- vagy lilakáposztáról van szó, változatos, ízletes és nagyon tartalmas finomságok készülhetnek belőlük.
Az egészséges zöldséget érdemes gyakran fogyasztani, különösen a hideg beköszöntével, hisz magas a C-vitamin-tartalma és remek immunerősítő.
A káposzta ezerféleképpen készíthető el, lehet belőle roppanós saláta, tartalmas leves vagy pörkölt jellegű étel, a töltött verziói is nagyon népszerűek. Vitaminszegény táplálkozásban a savanyú káposztát érdemes fogyasztani.
Mire figyelj a vásárlásnál?
Vásárlásnál alaposan vedd szemügyre a káposztát, mindig sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejet válassz. A káposztát a legjobb hűvös helyen tartani, hűtőben 1 hétig is eláll, kamrában vagy konyhapulton csak néhány napig lehet tárolni. A hibernálást is jól bírja, előtte vékony csíkokra kell vágni, blansírozni, majd miután kihűlt, zacskókba kell pakolni és már mehet is a fagyasztóba. A savanyú káposzta hűtőben 1 hétig tárolható.
A káposztát csak a felhasználás előtt szabad felvágni. Ha lilakáposztával dolgozol, akkor érdemes citromot vagy ecetet adnod a zöldséghez, hogy a színét megőrizze.
Receptek
Most következő összeállításunkban a káposztáé a főszerep, a legfinomabb receptjeinkből válogattunk, ezeket a fogásokat akár karácsonykor is az asztalra teheted. Van itt minden: saláta, leves, rétes és még tartalmas, tunkolós pörköltfélének is jutott hely.
Csülkös bableves savanyú káposztával
Az amúgy is tartalmas csülkös bablevesbe savanyú káposzta is kerül bőven, így még ízletesebb és laktatóbb lesz a finomság, érdemes kipróbálni. A sűrű levest még tovább lehet fokozni, ha tejfölös habarás is kerül rá.
Cigánylecsó
A tartalmas ételt szabolcsi lecsónak is szokták nevezni a káposzta részvétele miatt. Hagyományosan bográcsban készítik, de nagy fazékban is kivitelezhető, csak akkor jóval kevesebb alapanyagból kell összeállítani. A káposzta mellett csirkehús és füstölt szalonna is gazdagítja a szaftos ételt.
Zöldséges káposztaleves
A káposztából tápláló és ízletes leveseket lehet készíteni, amelyek akkor lesznek a legfinomabbak, ha minél több zöldséggel dúsítva kerülnek a fazékba. Fűszerezésnél érdemes kicsit karakteresebb aromákat használni, például a kakukkfű és a fokhagyma nagyon jó zamatot ad a levesnek.
Savanyú káposztás nokedli
A tartalmas finomság köretként is szervírozható, főleg ünnepi lakomák asztalán mutat jól, de tartalmassága miatt magában is jólesik fogyasztani. A nokedliben, a káposzta mellett, sült szalonnakockák is lapulnak, ettől sokkal ízletesebb és szaftosabb a finomság.
Székelykáposzta egyszerűen
A tartalmas székelykáposzta azon ételek közé tartozik, amelyek másnap még finomabbak, mivel az ízeknek van idejük összeérni. A pörköltszerű étel tejfölös habarást is kaphat, vagy csak simán, tálalásnál is lehet rá tejfölt kanalazni.
Káposztás rétes
A rétestészta nem csak édes töltelékkel gazdagítható, sós, fűszeres finomság is készülhet belőle. Az egyik legfinomabb sós változat a káposztás, melybe a zöldség mellé fekete őrölt bors is kerül. A káposztás rétes magában is fogyasztható, de sült liba- vagy kacsacomb mellé köretként is kínálható.
Káposztás-kolbászos lángos
A lángos hazánk kedvelt street foodja. A kelt tésztából készült finomságot a leggyakrabban fokhagymával, tejföllel és sajttal megszórva szokták kínálni, pedig más izgalmas feltét is kerülhet rá, vagy töltelékkel is lehet gazdagítani, például dinsztelt káposztával és kolbásszal.
Káposztás sztrapacska
A lágy, krumplival dúsított tészta egybe van forgatva a fűszeres dinsztelt káposztával, isteni finom. Ha szeretnéd, kínálj mellé sült húst, vagy pirított szalonnakockákkal és tejföllel forgasd egybe az ízletes ételt.
Káposztasaláta majonéz nélkül
A coleslaw saláta jó sok majonézzel dúsítva a legfinomabb, nem egy diétás fogás, de nincs ok az aggodalomra, majonéz nélkül is el lehet készíteni. Így a roppanós zöldségek sokkal jobban érvényesülnek majd a salátában.
Lucskos káposzta
Igazi tunkolós étel, amely mellé kötelező kenyeret kínálni. A szaftos finomság oldalassal készül, utolsó mozzanatként pedig habarás kerül rá. Ízletes egytálétel, amely bár a neve alapján nem túl hívogató, nagyon finom és tartalmas.
Fotók: Getty Images/ Sóbors, Botos Claudia