Ezért nagyon népszerű a zab: sportolóknak és fogyókúrázóknak is tökéletes táplálék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zab nagyon népszerű alapanyag, nemcsak azért, mert könnyen hozzáférhető és olcsó gabona, hanem mert egyszerre tápláló és egészséges is.
Szerencsére sokféle egészséges alapanyagból válogathatsz, ha egészségesen szeretnél étkezni, az egyik ilyen a zab. A zabot - zabpehely formájában - legtöbbször a sportolók étrendje tartalmazza, nem véletlenül, hiszen lassan felszívódó szénhidrátot és rostot tartalmaz, amely hosszan jóllakat és energiával is ellát. A zab nemcsak eltelít, hanem az anyagcserét is fokozza, valamint úgynevezett rezisztens keményítőt tartalmaz, amely még a zsírégetést is segíti.
A zab a Közel-Keletről származó gabona, de abban az időben szinte gaznak tekintették, senki sem vetemedett arra, hogy megkóstolja. Először Skóciában főztek belőle kását, de még így is több évnek kellett eltelnie, hogy Nagy-Britanniában is népszerű legyen. Ma már annyira népszerű, hogy rengetegféle reggeli, uzsonna, sőt, sütemény alapanyaga lehet.
Zabpehely formájában a legnépszerűbb
Zabpelyhet ma már minden élelmiszerüzletben lehet kapni, ráadásul nagyon kedvező áron. A kis magokban szénhidrátból van a legtöbb, 50 gramm pehelyben 34 gramm, ebből 7 gramm a rost. A maradék szénhidrát az úgynevezett rezisztens keményítő, amely többek között az anyagcserét is serkenti.
A vegetáriánus étrendet követőknek fontos információ, hogy a zabpehely növényi fehérjeforrás is, de érdemes tejtermékekkel vagy olajos magvakkal kiegészíteni, hogy tartalmazza a szervezet számára szükséges összes aminosavat. A zab zsírt alig tartalmaz, abból is a telítetlen zsírsavakat, így a szívedet is védi, nem emeli meg a vércukorszintet sem.
A gabona szuper vitaminforrás, a legnagyobb mennyiségben B-vitamin van benne, abból is a B1-, B2- és B6-fajta, valamint E-vitamin, kálium, magnézium és cink. A vastartalma is elég magas, de sajnos ez a vas nem hasznosul hatékonyan a szervezetben. A zab gluténmentes, de az arra érzékenyek jó, ha tudják, csak akkor lehetnek ebben száz százalékig biztosak, ha olyan üzemben készült a termék, ahol biztos nem találkozott glutént tartalmazó élelmiszerrel.
Így fogyaszd a zabot
Ahogy fentebb írtuk, zabpelyhet bármelyik élelmiszerboltban tudsz vásárolni, akár magában, akár valamilyen müzlibe keverve. Természetesen te is készíthetsz belőle házilag müzlit vagy granolát, de ha nem szeretnél pepecselni, csak keverd össze az alapanyagokat egy edényben, zárd le és másnapra készen is van az egyéjszakás zabkása.
Nem csak zabpelyhet érdemes fogyasztani, a zabkorpa is remek alapanyag, például tejbegrízhez, de keverheted müzlibe vagy panírozhatsz vele húst is. 100 gramm zabkorpában 15 gramm élelmi rost van. Kipróbálhatod a zabpehelylisztet, amelynek jóval nagyobb a rosttartalma, mint a hagyományos lisztnek és kiválóan helyettesítheted is vele, például rántásnál vagy habarásnál. A zabból növényi italt is készíthetsz úgy, hogy vízbe áztatod, összevered majd pépesíted. A zabitalnak alacsonyabb a fehérjetartalma, mint a tehéntejnek, de a rosttartalma magasabb.
Fotó: Getty Images