Almás-körtés morzsasüti villámgyorsan: szaftos lesz a töltelék, ha így készíted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Újévi fogadalmak ide vagy oda, süteményre igenis szükségünk van, pláne, ha gyorsan elkészül és még finom is.
A morzsasütik nemcsak azért szuperek, mert kevés hozzávalóból készülnek, hanem mert nagyon egyszerűen összedobhatók, evés közben mégis az az érzésünk támad, hogy valami különlegességet falatozunk. A morzsasüti lelke a gyümölcsben rejlik, és miután bármilyen lédús fajta alkalmas bele, ezért a variációk száma, ha nem is végtelen, épp elég ahhoz, hogy ne unjuk meg.
Ilyenkor télen a választék jóval szegényesebb, de a morzsasüti nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik, vagyis almából és körtéből is tökéletes lesz. Ebben a változatban az alma egészen pépessé alakul át a sütőben, szinte egybeolvad a tésztával, viszont a körte puhán harapható, darabos marad.
A morzsasüti csalóka édesség, mert ugyan nagyrészt gyümölcsből és zabpehelyből áll, nagyon sok benne a cukor, így se nem diétás, se nem alakbarát. Ha valakinek ez mégsem férne bele a diétájába, elkészítheti cukorhelyettesítővel, például eritrittel. Ebben az esetben azt azért vegyük figyelembe, hogy édesítővel kevésbé lesz ropogós, mintha cukorral készülne.
Almás-körtés morzsasüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 125 gramm liszt
- 100 gramm vaj (hideg)
- 125 gramm nádcukor
- 100 gramm zabpehely (nagyszemű)
- 2 darab alma
- 2 darab körte
- 0.5 evőkanál fahéj
- ízlés szerint méz
- 120 milliliter víz
Elkészítés:
A morzsához tegyük bele egy tálba a felkockázott hideg vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és a zabpelyhet. Az ujjainkkal morzsoljuk bele a vajat a zabpelyhes-lisztes keverékbe, amíg morzsás állagot nem kapunk. A végén keverjük hozzá a cukrot is.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk fel kis kockákra. A körtéket nem kell meghámozni, csak szeleteljük fel. Egy tűzálló tál aljára terítsük a gyümölcsöket, szórjuk rá a fahéjat, ízlés szerint mézet, majd öntsük rá a vizet és forgassuk össze. A végén a lisztes keveréket szórjuk a tetejére.
Addig süssük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul és a nedvesség el nem párolog belőle. Forrón tálaljuk, ízlés szerint tejszínhabbal vagy vaníliafagylattal.
Fotó: Getty Images