Mennyei vajas torta Amerikából: a Boston cake puha és finom csokimáz fedi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az amerikaiak kedvelt puha tésztájú tortája a Boston cake, tejszínes sodóval van töltve, kívül sűrű csokoládé borítja.
A fennmaradt régi történetek büszkén méltatják New England és Pennsylvania holland szakácsait, akik híresek voltak süteményeikről, különösen torta- és pitecsodáikról. A 19. század közepén a piték népszerűbbek voltak a tortáknál, még a klasszikus tortatésztákat is szívesebben készítették piteformában, a Boston cake is így készült a kezdeti időkben.
Boston első nívós szállodája 1855-ben nyitotta meg kapuját, hideg-meleg folyóvízzel és lifttel, az étterem kínálatában pedig ott szerepelt a krémes torta, akkor még chocolate cream pie néven. A szálló ma is üzemel és még mindig az étlapjukon szerepel a desszert, most már Boston cake név alatt. A hívogató, csokival körbeölelt sütemény Massachusetts hivatalos desszertje. A torta népszerűsége töretlen, nem csak Amerikában szeretik, nálunk is egyre kedveltebb.
A régi recept nem kis átalakuláson esett át az évek alatt, rengeteg variációt találni, ha otthon szeretnénk elkészíteni a krémes tortát. Az én bevált receptem az Amerikában élő nénémtől származik, ő a sodó készítésénél néha vanília- helyett rumaromát használ, így kicsit különlegesebb ízeket csempész a krémbe.
Boston cake
Hozzávalók 10 szelethez
Tészta:
- 200 gramm vaj
- 450 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 300 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 4 darab tojás
- 225 milliliter tej
Tejszínes sodó:
- 200 milliliter tejszín
- 50 gramm cukor
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Bevonat:
- 90 gramm csokoládé (ét vagy tej)
- 30 gramm vaj
- 60 milliliter tejszín
- 60 gramm porcukor
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet, a sütőport, sót nagyobb tálba szitáljuk.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a vaníliaesszenciát is elkeverjük benne, végül a tojásokat is fokozatosan beledolgozzuk, majd a lisztes keverék és a tej is belekerül.
A tésztát két 23 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Tejszínes sodó:
A tejszínt magas falú lábasban, közepes lángon melegítjük majdnem forrásig. Beleöntjük a cukrot és addig keverjük, míg fel nem oldódik benne. A kukoricalisztet simára keverjük a tojásokkal - adhatunk hozzá pár kanállal a forró tejszínből a hőkiegyenlítés végett -, majd a keveréket fokozatosan, vékony sugárban a tejszínhez öntjük, közben folyamatosan kevergetjük, míg sűrű és sima nem lesz, ez a folyamat 5 percig is eltarthat. Az edényt levesszük a tűzhelyről, majd vaníliaesszenciával gazdagítjuk, és megvárjuk, míg teljesen kihűl, néha megkeverjük, nehogy bebőrösödjön.
Bevonat:
A csokit a vajjal és a tejszínnel közepes lángon felolvasztjuk és simára keverjük, ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a porcukrot.
Összeállítás:
Az egyik tortalapot megkenjük a sodóval, utána ráhelyezzük a másik tésztát. A csokibevonatot egyenletes rétegben a tetejére öntjük, nem baj, ha a szélein lefolyik a csoki.
Fotó: Getty Images