Mennyei, citromos-mandulás kevert sütemény: alig kell hozzá valami
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az illatos, álompuha textúrájú citromos süteményt pillanatok alatt össze lehet dobni, tálalásnál sima porcukorral is elég megszórni, az édesszájúak csoki- vagy karamellöntettel is kipróbálhatják.
Nincs is jobb az egyszerű süteményeknél, amelyeket néhány alapanyagból, rövid időn belül el lehet készíteni. A citromos kevert pont ilyen, de az összeállításánál arra nagyon kell figyelni, hogy gondosan legyenek kikeverve az alapanyagok. Utána a sűrű, lágy masszát már csak a formába kell simítani, majd várni, amíg megsül. Ezt az egyszerű finomságot nem csak desszertnek lehet felszolgálni, napindítónak is tökéletes.
Ha mégis desszertnek szánnád, kínálhatsz mellé vaníliás vagy citromos fagylaltot, bármilyen édes öntetet, de citromkrémmel is vonzóbbá teheted.
Citromos-mandulás kevert sütemény
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm vaj
- 20 dekagramm cukor
- 4 darab tojás
- 2 darab citrom reszelt héja és leve
- 20 dekagramm őrölt mandula
- 10 dekagramm liszt
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojássárgákat egyenként dolgozzuk a vajhoz, utána a citrom reszelt héját és levét is forgassuk bele.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, óvatosan forgassuk hozzá a vajas-citromos keverékhez.
Az átszitált lisztet és a mandulát forgassuk egybe (legyen kéznél még liszt és mandula, előfordulhat, hogy egy picivel több kell majd belőlük, ha pedig a tészta textúrája lazítást igényel, pár evőkanál joghurt vagy tej kerüljön bele).
A jól kikevert masszát simítsuk kivajazott tortaformába, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc utána a hőfokot vegyük vissza 150 fokra és 35-40 perc alatt süssük meg a süteményt (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát). A citromos süteményt kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images