Így készül a franciák egyik kedvenc reggelije: sonka, tükörtojás és rengeteg sajt borítja

croque madame cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes melegszendvics fokozható, nemcsak sajt, sonka és besamel van benne, hanem a tetejére tükörtojást is ütnek - ez a Croque Madame.

Azért sem a Croque Monsieur, sem a Croque Madame nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hiszen a kenyeret besamelmártással borítják be, úgy sütik ki. A tökéletes melegszendvics, a Croque Monsieur női változata, a Croque Madame abban különbözik férfi párjától, hogy a szendvics tetejére még egy tükörtojást is ütnek. Érdemes kipróbálni egy ráérős reggelen, akár otthon is, biztos lesz a siker.

A sajt ízlés szerint olvadtabban vagy pirultabban kerülhet a kenyérszeletek közé, a lényeg, hogy kemény sajt, például emmentáli vagy gruyere fajta legyen benne, a kenyér pedig francia kenyérből a legjobb, amely egyébként otthon is megsüthető.  

Croque Madame

croque madame recept

Hozzávalók 2 adaghoz

Szendvics:

  • 4 szelet fehér kenyér
  • 2 evőkanál mustár
  • 50 gramm vaj
  • 150 gramm sajt (Emmentáli)
  • 6 szelet sonka
  • 2 darab tojás

Besamel:

  • 1 evőkanál liszt
  • 30 gramm vaj
  • 200 milliliter tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A kenyerek egyik oldalát kenjük meg mustárral, majd fektessünk rá sonkát és szórjuk meg a reszelt sajt egy részével. Borítsuk rá a másik kenyeret, majd egy serpenyőben, olvasztott vajon süssük meg mindkét oldalát szép aranybarnára. 

Készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosra. Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl. A tejet forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. A forró tejet keverjük hozzá a lisztes rántáshoz, majd egy habverővel, folyamatosan keverve forraljuk fel, amíg be nem sűrűsödik. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A kész besamelből tegyünk a szendvicsekre, szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot,  süssük meg őket 15-20 perc alatt. 

Közben készítsünk tökéletes tükörtojást, és ha megsült a szendvics, óvatosan csúsztassuk a tetejére. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük