4 dolog, amire figyelj, hogy tökéletes legyen a tükörtojás – A sütés hőfoka sem mindegy

ttscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tükörtojás sütése egyszerűnek tűnik, de igazából még a legrutinosabb szakácsok is óvatosságra intenek a készítésénél, hisz nagyon könnyen el lehet rontani a mutatós finomságot.

A tükörtojást nem csak reggelire érdemes fogyasztani, gazdagítható vele szendvics, Holstein módra pakolható sült húsokra vagy burgonya tetejére, de főzeléket is meg lehet koronázni vele. Tápláló és ízletes finomság, de egyszerűsége ellenére vannak bizonyos aranyszabályok, melyeket kötelező betartani a készítésénél.

A tükörtojás akkor a legmutatósabb, ha folyós a sárgája, de nem mindenki szereti így, jól átsütve is nagyon finom. Így vagy úgy, a tükörtojás készítésénél oda kell figyelni néhány egyszerű dologra, ezek betartásával elkerülhető a malőr, mutatjuk, mire ügyelj a készítésénél.

Frissesség

Az egyik fontos szabály, hogy mindig friss tojásból készüljön. A tükörtojást tárolni tilos, mivel hamar megromolhat, épp ezért érdemes rögtön, még melegen elfogyasztani.

Teflonos serpenyő

Sütésnél sokat számít, milyen serpenyőben készül a tojás. A legjobb a teflonos, tapadásmentes, vastag talpú serpenyő, a vékonyabb változatban nagyon könnyen leragad.

ttsct

Kevés zsiradék

A tojás alá 1-2 evőkanál olaj vagy vaj bőven elég lesz. Nem az a cél, hogy zsírban ússzon. 

Lassú sütéssel lesz folyós a közepe

Hogy milyen a jó tükörtojás, az igazából ízlés kérdése, mert ahogy már említettem, mindenki másképp szereti. Tükörtojás sütésénél gyakran azt hallani, nagy lángon készítve a legjobb - én ezt nem ajánlom senkinek, hogy megtegye, szinte pillanatok alatt oda fog égni a tojás.

A legjobb, ha alacsony lángon melegszik a serpenyő, illetve a zsiradék, amire a tojás kerül, szintén meleg, de nem forró. A tojást mindig közelről kell a serpenyőbe ütni, egyrészről így elkerülhető az égési sérülés, másrészről landoláskor nem fog szétesni a tojássárgája.

A tojásnak 4-5 perc elég lassú lángon, hogy a fehérje teljesen megszilárduljon, a közepe pedig folyós legyen. Amennyiben nem a folyós állag a cél, akkor fedő alatt süljön a tojás. A tükörtojásokat mindig a végén, tálalás előtt kell fűszerezni sóval, borssal, esetleg enyhén hintve őrölt pirospaprikával.

A szép kerek forma érdekében használható tükörtojásforma, amit a serpenyőbe kell helyezni, abba kerül a zsiradék, majd a tojás. Akár zöldségeket is lehet formának használni, nagyon jól tud kinézni, ha akár kaliforniai paprika vastagabb karikára van vágva, úgy kerül bele a közepébe a tojás.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük