![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
4 dolog, amire figyelj, hogy tökéletes legyen a tükörtojás – A sütés hőfoka sem mindegy
![ttscover](https://kep.index.hu/1/0/3441/34417/344177/34417733_2635277_5dedb0de3b239f70e0eba9c69bbf31f9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tükörtojás sütése egyszerűnek tűnik, de igazából még a legrutinosabb szakácsok is óvatosságra intenek a készítésénél, hisz nagyon könnyen el lehet rontani a mutatós finomságot.
A tükörtojást nem csak reggelire érdemes fogyasztani, gazdagítható vele szendvics, Holstein módra pakolható sült húsokra vagy burgonya tetejére, de főzeléket is meg lehet koronázni vele. Tápláló és ízletes finomság, de egyszerűsége ellenére vannak bizonyos aranyszabályok, melyeket kötelező betartani a készítésénél.
A tükörtojás akkor a legmutatósabb, ha folyós a sárgája, de nem mindenki szereti így, jól átsütve is nagyon finom. Így vagy úgy, a tükörtojás készítésénél oda kell figyelni néhány egyszerű dologra, ezek betartásával elkerülhető a malőr, mutatjuk, mire ügyelj a készítésénél.
Frissesség
Az egyik fontos szabály, hogy mindig friss tojásból készüljön. A tükörtojást tárolni tilos, mivel hamar megromolhat, épp ezért érdemes rögtön, még melegen elfogyasztani.
Teflonos serpenyő
Sütésnél sokat számít, milyen serpenyőben készül a tojás. A legjobb a teflonos, tapadásmentes, vastag talpú serpenyő, a vékonyabb változatban nagyon könnyen leragad.
![ttsct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3441/34417/344177/34417781_afa441dd4b62e77f4530763e06fb3357_wm.jpg)
Kevés zsiradék
A tojás alá 1-2 evőkanál olaj vagy vaj bőven elég lesz. Nem az a cél, hogy zsírban ússzon.
Lassú sütéssel lesz folyós a közepe
Hogy milyen a jó tükörtojás, az igazából ízlés kérdése, mert ahogy már említettem, mindenki másképp szereti. Tükörtojás sütésénél gyakran azt hallani, nagy lángon készítve a legjobb - én ezt nem ajánlom senkinek, hogy megtegye, szinte pillanatok alatt oda fog égni a tojás.
A legjobb, ha alacsony lángon melegszik a serpenyő, illetve a zsiradék, amire a tojás kerül, szintén meleg, de nem forró. A tojást mindig közelről kell a serpenyőbe ütni, egyrészről így elkerülhető az égési sérülés, másrészről landoláskor nem fog szétesni a tojássárgája.
A tojásnak 4-5 perc elég lassú lángon, hogy a fehérje teljesen megszilárduljon, a közepe pedig folyós legyen. Amennyiben nem a folyós állag a cél, akkor fedő alatt süljön a tojás. A tükörtojásokat mindig a végén, tálalás előtt kell fűszerezni sóval, borssal, esetleg enyhén hintve őrölt pirospaprikával.
A szép kerek forma érdekében használható tükörtojásforma, amit a serpenyőbe kell helyezni, abba kerül a zsiradék, majd a tojás. Akár zöldségeket is lehet formának használni, nagyon jól tud kinézni, ha akár kaliforniai paprika vastagabb karikára van vágva, úgy kerül bele a közepébe a tojás.
Fotó: Getty Images