Habkönnyű, légies cseresznyés mousse: friss gyümölcsből a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár magában is isteni a cseresznye, míg szezonja van, érdemes belőle minél többet sütni, számtalan desszert alapja lehet.
Az egyszerűsített mousse-receptben a friss cseresznye íze dominál, amelyből cukorral, lime-mal és zselatinnal szószt főzünk. A mousse alapja habtejszín, de a könnyű, légies krémbe görög joghurt is kerül, így is lágy és habos, viszont sokkal-sokkal finomabb lesz.
Az isteni, egyszerre édes és savanykás cseresznyeszószt egy az egyben is belekeverhetjük a joghurtos mousse-ba, de érdemes leszűrni és csak a levét keverni a habba, a cseresznye pedig mehet a pohárdesszert tetejére.
Cseresznyés mousse
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm cseresznye (magozott)
- 150 gramm cukor
- 7 gramm porzselatin
- 60 milliliter limelé
- 235 milliliter hideg habtejszín
- 460 gramm görög joghurt
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét mossuk meg, vágjuk félbe. Egy kis lábasban melegítsük össze 100 gramm cukorral, ahogy melegszik, a cseresznye levet fog engedni. Gyöngyözve, alacsony lángon, kevergetve főzzük 2-3 percig.
Tegyük a limelevet egy kis tálba, majd szórjuk rá a zselatint. Hagyjuk állni 1 percig. Keverjük bele a zselatint a forró cseresznyébe, alaposan keverjük vele össze, míg teljesen feloldódik benne, de ne hagyjuk felforrni. Húzzuk le a tűzről. Amíg hűl, készítsük el a mousse-t.
A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, mikor már majdnem jó, keverjük bele a maradék 50 gramm cukrot. A görög joghurtot kisebb adagokban, spatula segítségével keverjük a habba, hogy ne nagyon törjük össze.
A kihűlt cseresznyés szószt szűrjük le, a levét forgassuk a habba, a leszűrt cseresznyét tegyük félre.
Osszuk szét a habot 6 tálkában, majd tegyünk mindegyik tetejére a cseresznyéből. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe, hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images