Lágy tésztájú csokoládés kuglóf macera nélkül: párizsi krémmel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Kakaós tésztájú omlós kuglóf, igazi bánatűző finomság, amit még egy nehéz nap után is szívesen összedob az ember.
A legtöbb ételnek, süteménynek megvan a maga története, a kuglófhoz több legenda is köthető. Az egyik szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből hazafelé beutazták Elzászt, ahol hálából a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek a vendéglátóiknak - a mese szerint ez a finomság a kuglóf volt, amit a franciák ennek megfelelően a magukénak tulajdonítanak.
Egy másik történet szerint az ókori Rómában indult el először a kuglófőrület, ahol a sütemény formájához hasonló fejfedőt viseltek. Az első ránk maradt recept a 17. századból származik, az viszont vitatott, hogy Ausztria vagy Franciaország területéről.
Egy másik mítosz Marie-Antoinette francia királynéhoz köthető, e szerint a királyné vitte a kuglóf hírét Ausztriából Versailles-ba, ami később egyre kedveltebb lett Európában. Nagy kuglófrajongó volt az édességimádatáról híres Ferenc József császár is.
Hogyan készül?
Minden családnak megvan a maga kuglófreceptje, a régi receptekben a kuglóf élesztős tésztából készült, ma már egyre népszerűbbek a sütőporral gazdagított változatok.
A kevert tésztás desszert remek napindító lehet, már ha marad az előző nap készített kuglófból, gyerekeknek tej, felnőtteknek kávé mellé. A kakaós tésztájú kuglófot magában is jólesik falatozni, a joghurttól kellemesen lágy lesz a tészta. Ha cicomázni szeretnénk a desszertet, párizsi krémmel vagy vízgőz felett megolvasztott csokival öntsük le. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a tésztát bátran gazdagíthatjuk kávéval, rummal, csokival, dióval, bármivel, amit jónak látunk.
Csokis kuglóf
Hozzávalók 6 személyre
- 300 gramm liszt
- 150 gramm porcukor
- 250 gramm vaj
- 50 gramm kakaópor
- 150 gramm joghurt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet, a kakaót és a sütőport tegyük egy tálba, alaposan keverjük össze.
Az olvasztott vajat a tojásokkal és a porcukorral keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a joghurtot, végül a lisztes keveréket. Alaposan keverjük össze.
A masszát kivajazott formába öntjük, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. (Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.)
A kihűlt tésztára olvasztott csokoládé vagy párizsi krém kerülhet.
Fotó: Getty Images