Puha pite édeskrumplival a tésztájában – Isteni sütemény téli kiadásban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édeskrumpli nemcsak köretnek, hanem süteményben is isteni, érdemes kipróbálnod pitébe sütve.
A pite nagyon hálás sütemény, a tésztát bármilyen krémmel megtöltheted, viszonylag kevés munkával szerethető és mutatós édességet tehetsz az asztalra. Ha nem szeretnél minden alkalommal a gyúrással bíbelődni, akkor le is fagyaszthatod a tésztát, és csak a tölteléket kell elkészítened hozzá.
A pitét édesen és sósan is megsütheted, a sós változatokból a francia quiche a legnépszerűbb, amely salátával bőséges reggeli, vagy akár ebéd is lehet. Ha szeretnéd kicsit különlegesebb köntösbe öltöztetni a pitét, akkor ezekkel a technikákkal tudod szépíteni és díszíteni. A klasszikus almás-diós pite receptjét pedig itt találod.
Ha szereted az édeskrumplit, akkor nemcsak köretként, hanem édes receptekben is felhasználhatod, a zöldség íze tökéletesen illik süteményekbe. Ez a pite az Egyesült Államokban hálaadáskor népszerű recept, de süsd meg alkalomtól függetlenül is. A cukor mennyiségét picit csökkentheted, ha túl édesnek találod.
Édeskrumplis pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (hideg)
- 50 gramm cukor
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 2 evőkanál víz (jéghideg)
Krém:
- 2 darab édeskrumpli (nagyobb)
- 120 gramm barna cukor
- 1 teáskanál gyömbér
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
- 55 gramm vaj
- 260 milliliter sűrített tej (cukrozatlan)
- 50 gramm cukor
- 3 darab tojás (L-es)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- zsemlemorzsa (szóráshoz)
Elkészítés:
Pite:
Gyúrjuk meg a pitetésztát. A lisztet morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Öntsünk hozzá 2 evőkanál nagyon hideg vizet. Formázzuk cipóvá, majd folpackba csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.
Krém:
Az édeskrumplit tisztítsuk és hámozzuk meg, tegyük egy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyük a gázra, és erős lángon melegítsük, amíg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet. Főzzük 15-20 percig, amíg megpuhul. Szűrjük le, és villával nyomjuk össze.
Az összenyomott krumplit tegyük egy lábasba, és keverjük hozzá a barna cukrot, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a sót, a vajat és 140 milliliter sűrített tejet. Alacsony lángon kevergetve melegítsük 5 percig. Ha kész, pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni.
A maradék sűrített tejet verjük fel a tojásokkal, a cukorral és a vaníliakivonattal, majd forgassuk bele az édeskrumplis krémbe.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk 2-3 milliméter vastag lappá. Tegyük egy 22 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek formába, szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a masszát a tésztára, és először süssük 10 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra, és süssük további 50 percig. Vegyük ki a sütőből, tegyük egy rácsra, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Fotó: Getty Images