Így lesz mutatós a házi pite: rácsozhatod, de kiszúrót is használhatsz

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pite igazi nosztalgikus sütemény, visszarepít a gyermekkorba, amikor a mama boldogan várt a gazdag töltelékkel megkent, omlós süteménnyel.

A pite régi motoros a desszertek világában, a legjobb benne, hogy változatos ízekben készülhet, lehet édes vagy sós a töltelék, és nem kell a megszokott formához sem ragaszkodni.

A magyar nagymamák specialitása jó nagy tepsiben sül, a vékony tésztára bőséges töltelék kerül: a legkedveltebb verziók az almás, túrós, cseresznyés és a mákos. A csábító finomság kockákra vágva, porcukorral meghintve szervírozható, nem számít bevett szokásnak a sütemény díszítése. Persze akadnak olyan ügyes kezűek, akik rácsosan sütik, esetleg kiszúróval teszik látványosabbá a pitetésztát. És persze ne feledkezzünk meg a nagy kreativitással megáldott profi cukrászokról, akik művészi alkotást készítenek a pitéből.

pct6

Az már nem titok, hogy készül a tökéletes pitetészta, épp ezért új fejezet kapja a főszerepet, megmutatjuk, miként tudod cifrázni, varázslatos megjelenéssel felruházni a pitét. A tészta teteje mellett a széleket sem hagyjuk ki, elmondjuk, mivel teheted szebbé a csodálatos süteményt.

Rácsozás

Klasszikus technika, amitől sokan félnek, pedig nagyon egyszerűen lehet tésztarácsokat helyezni a töltelékre. Először is a tésztát nyújtsd ki a forma méretének megfelelően, utána fogj egy kést, de ha van derelyevágód, akkor inkább azt használj, mert szép rácsos lesz a levágott tésztacsík vonala. A tésztát vágd fel egyforma csíkokra, a legjobb, ha kétujjnyi darabokat vágsz. Fogd meg a csíkokat és helyezd a töltelék tetejére úgy, hogy a csíkok közt legyen egy kis távolság. Ezután minden második csíkot hajts vissza, majd fektess egy csíkot keresztben a felhajtás alá, utána a felhajtott csíkokat igazítsd vissza a keresztbe húzottak fölé. Folytasd a szövést addig, míg a pite tetején elkészül a rácsos mintázat.

pct5

Használj kiszúrót

A legszebb piteminták sütikiszúróval készülnek, valódi műalkotásokat lehet gyártani velük. A kinyújtott tésztát szúrd ki a kedvenc formáddal, vagy vágj ki belőle tetszőleges alakzatokat, virágot, holdat, szívet, levelet, majd a kiszúrt tésztát helyezd a pite töltelékére. Arra ügyelj, hogy a tésztaformák közt hagyj egy kis helyet, hogy a gőz sülés közben távozni tudjon.

pct3

A szélekről se feledkezz meg!

Amikor a pitét klasszikus, kerek formába helyezve sütöd meg, akkor érdemes a szélét díszíteni, különböző mintákkal feldobni, adunk is néhány ötletet.

pct1

Ötletek

  • Amikor a töltelékre helyezted a tésztát, a lelógó részeket levágtad, fogj egy villát és nyomkodd meg vele körben a tésztát.
  • Az ujjaid segítségével mintát is csipkedhetsz a tészta szélébe.
  • A megmaradt pitetésztát is használhatod a szélek cifrázásához. Fogj három vékony tésztacsíkot, fond őket össze, majd körben helyezd a pite szélére.
  • A megmaradt tésztából vágj ki mini formákat, helyezd őket a szélekre.
  • Használj kristálycukrot, szórd a szélére, sülés közben a cukor szépen karamellizálódik, látványban és ízben is különlegesebbé teszi a pitét.
  • A pite tésztájába tojássárgáját szokás tenni, a megmaradt fehérjét rakd félre, adj hozzá 1-2 evőkanál kristálycukrot, majd így kend a tészta tetejére, fényesebb, csillogóbb lesz a megsült sütemény.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük