Francia vajas-sós pite: a lazacos-spenótos változat igazi klasszikus

spentos lazacos quiche
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A pitesütés eddig kimaradt a repertoáromból, pedig a világ egyik legfinomabb étele - főleg a franciák tejszínes-tojásos lepénye, a quiche.

A quiche a franciák vajas-sós pitéje, amelyben a feltét tejszínes-tojásos szószban rejtőzik, csodálatos étel. Tökéletes egytálétel, melegen, hidegen, langyosan, a nap bármely szakában fogyasztható, salátával még főételnek is megállja a helyét.

A quiche iránti nem múló szerelmem azután kezdődött, hogy karácsonykor megjándékoztuk egymást a munkahelyemen, és én egy piteformát kaptam, amit gyorsan fel is avattam. Az első quiche-em amolyan mindent bele volt, és annyira jól sikerült, hogy elhatároztam, a lazacos-spenótos változatot is megsütöm. A lazac nálam minden mennyiségben és változatban az asztalomra és a tányéromba kerülhet, a spenót pedig amellett, hogy szuper vasforrás, szintén nagy kedvencem. A hal nyers vagy füstölt formában mehet a pitébe, de ha füstöltet veszünk, óvatosabban sózzuk. Én úgy szeretem, ha nem a tojás, hanem a töltelék dominál benne. 

Spenótos lazacos quiche

spentos lazacos quiche recept

Hozzávalók 6 szelethez:

Tészta

  • 250 gramm liszt
  • 120 gramm vaj
  • 0.5 kávéskanál
  • 2 evőkanál víz (ha szükséges)

Töltelék

  • 200 gramm bébispenót
  • 200 gramm lazac (füstölt)
  • 4 darab tojás
  • 200 milliliter tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrjuk meg a pitetésztát. A pitetészta készítésénél az egyik legfontosabb szabály, hogy a vaj hideg legyen. A lisztet és a sót keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a vajat, gyúrjunk belőle gombócot. Ha nem állna össze a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés vizet. Csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább egy fél órára. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tésztát nyújtsuk ki, és egy kivajazott piteformában szépen egyengessük el úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg, takarjuk le fóliával, és süssük 15 percig. Ha a sütéskor a fóliára kevés szárazbabot vagy lencsét szórunk, nem fog felpúposodni a pite. 

Közben készítsük el a tölteléket. A lazacot vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra. Verjük fel a tojásokat, és öntsük hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy kis szerecsendiót. A lazacot, végül a spenótot keverjük hozzá.

A félig megsült tésztáról vegyük le a fóliát, majd öntsük rá a tojásos keveréket, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre. Az a jó, ha miután kivettük, picit remeg a tojás benne, miközben hűl, meg fog szilárdulni. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük