
Francia vajas-sós pite: a lazacos-spenótos változat igazi klasszikus

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé
A pitesütés eddig kimaradt a repertoáromból, pedig a világ egyik legfinomabb étele - főleg a franciák tejszínes-tojásos lepénye, a quiche.
A quiche a franciák vajas-sós pitéje, amelyben a feltét tejszínes-tojásos szószban rejtőzik, csodálatos étel. Tökéletes egytálétel, melegen, hidegen, langyosan, a nap bármely szakában fogyasztható, salátával még főételnek is megállja a helyét.
A quiche iránti nem múló szerelmem azután kezdődött, hogy karácsonykor megjándékoztuk egymást a munkahelyemen, és én egy piteformát kaptam, amit gyorsan fel is avattam. Az első quiche-em amolyan mindent bele volt, és annyira jól sikerült, hogy elhatároztam, a lazacos-spenótos változatot is megsütöm. A lazac nálam minden mennyiségben és változatban az asztalomra és a tányéromba kerülhet, a spenót pedig amellett, hogy szuper vasforrás, szintén nagy kedvencem. A hal nyers vagy füstölt formában mehet a pitébe, de ha füstöltet veszünk, óvatosabban sózzuk. Én úgy szeretem, ha nem a tojás, hanem a töltelék dominál benne.
Spenótos lazacos quiche

Hozzávalók 6 szelethez
Tészta
- 250 gramm liszt
- 120 gramm vaj
- 0.5 kávéskanál só
- 2 evőkanál víz (ha szükséges)
Töltelék
- 200 gramm bébispenót
- 200 gramm lazac (füstölt)
- 4 darab tojás
- 200 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
Gyúrjuk meg a pitetésztát. A pitetészta készítésénél az egyik legfontosabb szabály, hogy a vaj hideg legyen. A lisztet és a sót keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a vajat, gyúrjunk belőle gombócot. Ha nem állna össze a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés vizet. Csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább egy fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát nyújtsuk ki, és egy kivajazott piteformában szépen egyengessük el úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg, takarjuk le fóliával, és süssük 15 percig. Ha a sütéskor a fóliára kevés szárazbabot vagy lencsét szórunk, nem fog felpúposodni a pite.
Közben készítsük el a tölteléket. A lazacot vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra. Verjük fel a tojásokat, és öntsük hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy kis szerecsendiót. A lazacot, végül a spenótot keverjük hozzá.
A félig megsült tésztáról vegyük le a fóliát, majd öntsük rá a tojásos keveréket, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre. Az a jó, ha miután kivettük, picit remeg a tojás benne, miközben hűl, meg fog szilárdulni.
Fotó: Getty Images