![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Francia vajas-sós pite: a lazacos-spenótos változat igazi klasszikus
![spentos lazacos quiche](https://kep.index.hu/1/0/3122/31224/312245/31224537_2397657_8d5324a13e62a509160eea49f4470d6a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pitesütés eddig kimaradt a repertoáromból, pedig a világ egyik legfinomabb étele - főleg a franciák tejszínes-tojásos lepénye, a quiche.
A quiche a franciák vajas-sós pitéje, amelyben a feltét tejszínes-tojásos szószban rejtőzik, csodálatos étel. Tökéletes egytálétel, melegen, hidegen, langyosan, a nap bármely szakában fogyasztható, salátával még főételnek is megállja a helyét.
A quiche iránti nem múló szerelmem azután kezdődött, hogy karácsonykor megjándékoztuk egymást a munkahelyemen, és én egy piteformát kaptam, amit gyorsan fel is avattam. Az első quiche-em amolyan mindent bele volt, és annyira jól sikerült, hogy elhatároztam, a lazacos-spenótos változatot is megsütöm. A lazac nálam minden mennyiségben és változatban az asztalomra és a tányéromba kerülhet, a spenót pedig amellett, hogy szuper vasforrás, szintén nagy kedvencem. A hal nyers vagy füstölt formában mehet a pitébe, de ha füstöltet veszünk, óvatosabban sózzuk. Én úgy szeretem, ha nem a tojás, hanem a töltelék dominál benne.
Spenótos lazacos quiche
![spentos lazacos quiche recept](https://kep.index.hu/1/0/3122/31224/312245/31224549_36708bae6bf4ae45ca164aaef15b477b_wm.jpg)
Hozzávalók 6 szelethez
Tészta
- 250 gramm liszt
- 120 gramm vaj
- 0.5 kávéskanál só
- 2 evőkanál víz (ha szükséges)
Töltelék
- 200 gramm bébispenót
- 200 gramm lazac (füstölt)
- 4 darab tojás
- 200 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
Gyúrjuk meg a pitetésztát. A pitetészta készítésénél az egyik legfontosabb szabály, hogy a vaj hideg legyen. A lisztet és a sót keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a vajat, gyúrjunk belőle gombócot. Ha nem állna össze a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés vizet. Csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább egy fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát nyújtsuk ki, és egy kivajazott piteformában szépen egyengessük el úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg, takarjuk le fóliával, és süssük 15 percig. Ha a sütéskor a fóliára kevés szárazbabot vagy lencsét szórunk, nem fog felpúposodni a pite.
Közben készítsük el a tölteléket. A lazacot vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra. Verjük fel a tojásokat, és öntsük hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy kis szerecsendiót. A lazacot, végül a spenótot keverjük hozzá.
A félig megsült tésztáról vegyük le a fóliát, majd öntsük rá a tojásos keveréket, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre. Az a jó, ha miután kivettük, picit remeg a tojás benne, miközben hűl, meg fog szilárdulni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!