Erőleves buggyantott tojással: már egy tányérnyi gyógyítóan hat a gyenge szervezetre

ebcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nátha vagy betegség idején nincs is jobb gyógyír a legyengült szervezet számára, mint egy tányér forró erőleves.

Beköszöntött az ősz, egyre hidegebbek a napok, ilyenkor pedig nagyon könnyű megfázni. Betegség esetén a legjobb kúra a meleg ágyikóban való pihenés, a forró citromos tea kortyolása és a nagyiféle erőleves, amely, ahogy a neve is sugallja, erővel tölti fel a legyengült szervezetet.

Mi is az az erőleves?

A gyógyító leves sokféle változatban készíthető el. A klasszikus receptben darált marhahúsból és gyökérzöldségekből készül az aranyló csoda, amit órákig főznek, majd a levet leszűrve, nagyobb csészékben kínálják. Van, aki levesbetétet is tesz bele, gyakori, hogy nyers tojássárgáját csúsztatnak a tálkákba.

Nálunk is leszűrve készül a finomság, tálalásnál azonban roppanósra főtt sárgarépa, tészta, buggyantott tojás és petrezselyem kerül a tányérra, néha pedig erős paprika is, amely remek immunerősítő.

Erőleves buggyantott tojással

ebct

Hozzávalók 4 személyre

Erőleves:

  • 50 dekagramm darált marhahús
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 darab tojásfehérje
  • 1 fej zeller
  • 1 fej karalábé
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés
  • víz szükség szerint

Buggyantott tojás:

  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 4 bögre víz
  • 4 darab tojás
  • 1 csipet

Tálalásnál:

  • 8 darab sárgarépa
  • 200 gramm levestészta
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Erőleves:

A tojásfehérjéből verjünk laza habot, majd keverjük el benne a paradicsompürét.

A darált marhahúst öntsük nagy lábasba, keverjük el a zöldségekkel: a 2 gerezd fokhagymával, az 1 fej hagymával, amit egészben, héjával együtt dobunk a fazékba, illetve a többi zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller), amelyeket vágjunk közepes méretű kockákra. Utána keverjük bele a tojásfehérjét, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, 2-3 óráig főzzük, közben ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Az elkészült levest szűrjük le, csak a levét kínáljuk.

A választott levestésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A répákat félbevágva főzzük roppanósra vagy puhábbra, ahogy tetszik.

Buggyantott tojás:

Forraljuk fel az ecetes-sós vizet. A tojásokat egyenként üssük merőkanálba és onnan csúsztassuk a forró vízbe, majd főzzük 3 percig.

Tálalás:

A leveses tányérra kanalazzunk tésztát, répát, majd szedjünk rá a leszűrt léből, a tetejére buggyantott tojás kerüljön finomra aprított petrezselyemmel megszórva.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük