Frankfurti levesben van a virsli a legjobb helyen
Frankfurti leves tejföl nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kelkáposztaleves virslivel, utóbbi miatt minden gyerek kedvence. Magyarországon legalábbis nagyjából ezt értjük alatta. Hogy aztán melyik német régióban, pontosan mit kapnánk, ha Frankfurter suppet rendelnénk, az már más kérdés.
Van, ahol lencsével készítik, van, ahol fehérborral, máshol citromlével ízesítik, megint máshol pedig egyáltalán nem is raknak bele se virslit, se kelkáposztát - mondjuk az itt elképzelhetetlen lenne, de legalább is biztosan kitörne miatta az évszázad botránya. Az mindenesetre biztos, hogy a frankfurti egy tartalmas, gazdag zöldségleves, amit nem nagyon lehet elhibázni.
Mivel nincs egy kőbevésett recept, ami német precizitással meghatározná, mikortól frankfurti egy leves és mikortól nem az, így most egy saját verziót mutatunk, momentán habarásmentes verzióban.
Kelkáposzta, köménymag, két jó barát
Tegyük hozzá, a mindenféle, leveszöldség gyűjtőfogalom alatt ismert gyökér teljességgel opcionális hozzávaló. Ha például csak egy kisebb fej kelkáposzta, meg esetleg egy hagyma van otthon, már akkor is bátran belekezdhetünk a frankfurti levesbe. A köménymagot viszont nem érdemes kispórolni belőle, az ugyanis nemcsak az ízére van hatással, hanem káposztaféléknél az emésztésünkre is.
Frankfurti leves tejföl nélkül
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 darab kis fej kelkáposzta
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab közepes méretű krumpli
- 1 darab kisebb zellergyökér
- 1 darab karalábé
- 2 darab kisebb fej vöröshagyma
- 3 darab gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 6 darab frankfurti virsli
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 liter zöldségalaplé, ha nincs, akkor víz
Elkészítés:
2. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a hagymát.
3. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és néhány perc alatt azt is megdinszteljük. Ha kicsit összeesett, hozzáadjuk a sárgarépát, a krumplit, a zellert és a karalábét, és felöntjük egy liter vízzel/zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel és pirospaprikával ízesítjük.
4. Ha már kezdenek puhulni a zöldségek, felkarikázzuk a frankfurti virslit és azt is hozzáadjuk, és addig főzzük az egészet, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha közben túl sűrűnek találjuk, felönthetjük még alaplével/vízzel.
Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt, megszórhatjuk petrezselyemzölddel.