Ez a legjobb búzaliszt helyett, ha palacsintáról van szó

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Búzaliszttel tanultam meg sütni-főzni, így meglehetősen nagy kihívás volt, amikor végigpróbálgattam csaknem az összes paleolisztet.

Gyakorlatilag tövig rágtam a körmeimet, amikor megpróbáltam a sikéres lisztet magliszttel helyettesíteni és a végeredményben a süti helyett egy ragacsos, morzsalékos kupacot húztam ki a sütőből. De ettem már így kókuszízű spenótot és kocsonyás állagú főzeléket is, sőt, nyúlós tésztát is. Szerencsére egy rövid kísérletezgetés után azért ügyesen el lehet lavírozni velük a konyhában.

Ez a legjobb búzaliszt helyett, ha palacsintáról van szó

A palacsinta ugyancsak kritikus pont a paleóban. A kókusz- vagy mandulaliszt íze tökéletesen illene hozzá, viszont tapasztalataim szerint ezekből készítve hamar egy halomban összeragad a serpenyő alján, vagy fordításkor darabjaira szakad. Aztán rátaláltam a gesztenyelisztre, amiből szuper finomság készíthető, és szinte teljesen úgy viselkedik a palacsintában, mint a búzaliszt. Gyönyörű, akár egészen vékony palacsintákat is lehet vele készíteni, bár egy plusz, kellemes gesztenyeízzel számolni kell.

A gesztenyés töltelék elkészítése gyors és egyszerű, ezért egy gesztenyeimádót azonnal le lehet nyűgözni ezzel a párossal. Természetesen a kakaó és a lekvár is illik hozzá, ezekkel sem lehet nagyon mellélőni.

Gesztenyés paleopalacsinta

palacsinta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab tojás
  • 3 deciliter kókusztej
  • 12 dekagramm gesztenyeliszt
  • 0.5 deciliter kókuszolaj
  • 100 gramm Cukrozatlan gesztenyemassza
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 1 evőkanál eritrit
Recept idők

Elkészítés:

A hagyományos palacsintákhoz hasonlóan a tojásokat alaposan összekeverjük a gesztenyeliszttel, majd apránként felöntjük 2 deciliter kókusztejjel. Ha a kókuszolaj állaga keményebb, akkor a legegyszerűbb, ha az első serpenyőt kézzel kikenjük vele.

Felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyit csorgatunk bele a gesztenyés tésztából, szépen eloszlatjuk a serpenyőben. Egy perc után alányúlunk, megfordítjuk, szép barnára sütjük a másik oldalát is.

A gesztenyés tészta nem szakad el, ha minden darab kisütése után újra elegendő kókuszolajat teszünk a serpenyőbe. A fenti mennyiségből 4 vastagabb, vagy 6-7 vékonyabb palacsinta is kijöhet, ki hogy szereti.

A krémhez 1 deciliter kókusztejet felfőzünk a vaníliaporral és az eritrittel, majd a villával összenyomkodott gesztenyemasszához adjuk és jól összekeverjük. Ha az állaga krémesen kenhető és kissé kihűlt, a palacsintákra simítjuk, összetekerés után máris tálalható.

Fotó: Tamás Katalin/Sóbors

Ezt is szeretjük