Így készül az omlós, puha, illatos húsvéti gyümölcskenyér: alig van vele munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cottage cheese-nek hála több napig puha marad a finom sütemény, ráadásul bármilyen aszalt gyümölccsel felturbózhatjuk.
Nagyon egyszerű a gyümölcskenyér elkészítése, igaz, kicsit időigényes, viszont a tényleges munka körülbelül 5 perc vele. A recept különlegessége, hogy cottage cheese kerül a tésztába - helyettesíthető túróval is -, ettől picit puhább, szaftosabb lesz a végeredmény.
Az aszalványok beáztatása
Nagyon fontos, hogy az aszalt gyümölcsöket folyadékba kell áztatni a sütés előtt, így megszívják magukat, sokkal szaftosabb lesz tőlük a tészta. Sima víz is megfelel erre a célra, de gyümölcslébe is lehet őket tenni - narancs- vagy baracklé nagyon jól passzol hozzájuk -, vagy akár rumba, kókuszrumba is, ha picit ütősebb végeredményt szeretnénk.
Húsvéti gyümölcskenyér
Hozzávalók 16 szelethez
- 0.5 bögre aszalt vörösáfonya
- 0.25 bögre kandírozott ananász
- 0.25 bögre kandírozott papaya
- 1 bögre mazsola
- 1 bögre aszalt sárgabarack
- 1 bögre vaj (225 gramm)
- 1 és negyed bögre cukor
- 0.5 bögre cottage cheese (120 gramm)
- 4 darab tojás
- 2.5 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rum
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk mérni a hozzávalókat.
Az aszalt gyümölcsöket áztassuk vízbe - vagy gyümölcslébe, rumba - egy órára, majd szűrjük le. A nagyobb darab gyümölcsöket vágjuk össze.
A lisztet és a sütőport keverjük össze.
Egy tálban keverjük habosra a vajat, cukrot, cottage cheese-t, vaníliát és rumot. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, alaposan keverjük össze.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöket, keverjük bele. Keverjük hozzá a sütőporos lisztet is.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Az egyneműre, csomómentesre kevert masszát öntsük egy kivajazott, lisztezett kenyérformába.
Kb. 1 óráig süssük a gyümölcskenyeret, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images