Kakaós piskótatekercs túrókrémmel töltve: fényes csokimáz vonja be
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A látszat ne tévesszen meg, a mutatós piskótatekercset gyerekjáték elkészíteni, mutatjuk, hogyan!
Először mindig az alapokat kell elsajátítani, ha sütésről van szó, utána viszont már elmerülhetsz az édességek végtelen birodalmában. Kezdésnek jöhet a piskóta, amelyet izgalmas variációkban készíthetsz el.
Az egyik nagy kedvenc, a mutatós sütirolád alapja is piskótalap - bár a tekercs első ránézésre nehéznek tűnhet, valójában nagyon egyszerű az elkészítése, a lényeg, hogy tökéletes tésztát süss. Ebben az esetben különösen fontos, hogy ne süsd túl a piskótát, mert akkor nem lehet majd szépen feltekerni. Miután a tészta megsült, várj 1-2 percet, majd még melegen göngyöld fel, úgy nem fog megtörni a tekercs.
A kakaós piskótában a fehér színű töltelék mutat a legjobban, lehet az tejszínes, vaníliás, túrós vagy kevert. Ebbe a változatba vaníliapuding és túró kerül. Mivel utóbbihoz jól illenek a gyümölcsök, ha szeretnéd, bogyós finomságokkal is feldobhatod. A rolád csokimázzal borítva nagyon csábító, de bevonat nélkül is kínálhatod a gusztusos sütitekercset.
Kakaós, túrós piskótatekercs
Hozzávalók 12 szelethez
Piskóta:
- 8 dekagramm finomliszt
- 2 dekagramm cukrozatlan kakaópor
- 0.5 csomag sütőpor
- 8 dekagramm cukor
- 4 darab tojás
Töltelék:
- 2 deciliter tej
- 5 dekagramm cukor
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dekagramm vaj
- 15 dekagramm túró
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor (7 g)
Bevonat:
- 10 dekagramm ét- vagy tejcsoki
Elkészítés:
Piskóta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sütőporral és a kakaóval.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd a sárgáját is keverjük hozzá, utána pedig a kakaós liszttel forgassuk egybe.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe (30x30 cm-es), 170 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.
A megsült piskótát még melegen tekerjük fel.
Töltelék:
A tejet (1,5 deciliter) forrásig hevítsük a cukorral.
A maradék tejet a vaníliás pudingporral keverjük egybe, majd adjuk a felforralt tejhez, sűrítsük be, majd húzzuk le a tűzről, várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt krémhez adjuk hozzá a vajat, túrót, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját.
A kihűlt piskótát terítsük ki, távolítsuk el a sütőpapírt, majd kenjük meg a krémmel, szorosan tekerjük fel, tegyük a hűtőbe dermedni.
Bevonat:
A csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk meg.
A tekercset vegyük ki a hűtőből, csorgassuk rá a csokit, majd tálalásig tegyük a hűtőbe a piskótaroládot.
Fotók: Getty Images