Karácsonyi isler tojáslikőrkrémmel: omlós, diós tészta közé kerül a selymes töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pályaudvari büfék, várótermi automaták folpack alatt porhanyosodó korongjai évtizedeken át tépázták az igazi isler tekintélyét, de most méltó helyre kerül, házi tojáslikőr-töltelékkel, a karácsonyi asztalra.
Ha azt mondom, isler, általában mindenkinek a csokoládéval bevont, lekvárral összeragasztott tésztából készült kerek sütemény jut eszébe. Pedig létezik ennek a sütinek egy könnyedebb változata is, amit hagyományosan minden karácsonykor a dédnagymama receptje szerint készítek.
Ez a kevésbé ismert változat a diótól lesz omlós, a tojáslikőrkrémtől pedig igazán különleges. Karácsony előtt 1-2 nappal már el lehet készíteni, ezért az ünnepi hajrában már nem lesz vele gondod. Sőt, ha nem fogy el azonnal, akkor még két ünnep között is megkínálhatod vele a vendégeidet, mert ez a süti idővel még omlósabb és finomabb lesz.
Karácsonyi isler
Hozzávalók 30 darabhoz
Tészta:
- 21 dekagramm liszt
- 7 dekagramm darált dió
- 7 dekagramm porcukor
- 14 dekagramm vaj
- víz
- 3 zacskó vaníliás cukor
Krém:
- 2 darab tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- 0.5 kávéskanál liszt
- 3 evőkanál tojáslikőr/tejszín
- 1 darab vaníliarúd
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet a darált dióval és a porcukorral, majd morzsoljuk bele a vajat és kezdjük el a tésztát összedolgozni. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen lágy, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
A tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagra, szúrjuk ki a karácsonyi formákkal, majd helyezzük a tepsibe és süssük 8-10 percig. Folyamatosan figyeljük, mert pillanatok alatt megég a tészta.
Miután elkészült, még melegen forgassuk vaníliás cukorba, majd tegyük félre.
A krémhez a tojássárgákat keverjük ki a cukorral, közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amint a cukor megolvadt, adjuk hozzá a tojáslikőrt/tejszínt, a vaníliát (1 rúd kikapart magjait vagy fél kávéskanál vaníliaőrleményt) és a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább a krémet, amíg besűrűsödik. Várjuk meg, míg kihűl, majd keverjük hozzá a vajat.
Végül kenjük meg a tésztát a krémmel, majd kettesével ragasszuk össze az islereket. Érdemes fogyasztás előtt egy-két nappal elkészíteni, úgy puhább lesz a tészta. Az islereket lezárt dobozban, hűvös helyen akár egy hétig is tárolhatjuk.
Fotó: Kiss Marietta Panka