Lebbencsleves pirított tésztával, vitamindús zöldségekkel és ropogós szalonnával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Néha jólesik egy meleg, tápláló leves, amiben tényleg nincs semmi más, csak zöldségek, esetleg egy kis tészta.
Ennél laktatóbb húsmentes levest el sem tudnánk képzelni: a lebbencsleves igazi, örök klasszikus, amit mindenki ismer, de az hogy szereti-e, attól függ, hogy csak a menza kínálatában kóstolta, vagy elkészítette ő maga is.
A házilag készült lebbencslevesnek nincs párja, szalonnazsíron pirul a hagyma, erre kerül az erős paprika és a lédús paradicsom, majd a puha, vitamindús zöldségek, végül a sütőben előpirított lebbencstészta. Mennyei fogás, amely tényleg annyira laktató, hogy önmagában is megállja a helyét.
Lebbencsleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 12 dekagramm lebbencstészta
- 60 dekagramm burgonya
- 10 dekagramm szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab erős paprika
- 1 darab tv-paprika
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
- 0.25 darab zellergumó
- 1 közepes darab sárgarépa
- 1 kisebb darab fehérrépa
- 0.5 deciliter olaj
- 2 szál zellerzöld
- 2 teáskanál só
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
200 fokosra felmelegített sütőben egyenletes barnára pirítjuk a lebbencstésztát, majd félretesszük.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Beledobjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott paprikát, hegyes erőset és paradicsomot, meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk-borsozzuk, és 15-20 percig pároljuk-pirítjuk ezt az alapot, hogy jól összeessen.
Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a karikára vágott répákat és a zellerzöldet. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, és amint felforrt, már dobjuk is bele a pirított lebbencstésztát. Ha a tészta megfőtt, kicsit hagyjuk kihűlni, közvetlenül tálalás előtt pedig megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ha ízlett ez a leves, akkor a házi tésztás krumplileves is garantáltan kedvenc lesz.
Fotó: Street Kitchen