
Omlós, mandulás-epres linzer: eteti magát, olyan finom

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az omlós tésztából készült aprósütemény mindig nyerő választás, érdemes minél nagyobb adagban készíteni, légmentesen zárható dobozban napokig eláll.
Mint minden tésztának, az omlósnak is megvannak az aranyszabályai, mire kell figyelni, hogy tökéletes sütemény kerüljön ki a sütőből. Az egyik legfontosabb, hogy a lisztet és a cukrot mindig érdemes átszitálni. A vaj a recepttől függően lehet hideg vagy szobahőmérsékletű, de semmiképpen sem olvadt, ezért gyorsan kell a tésztával dolgozni. Az sem árt, ha a kezed is hideg, érdemes hideg folyó víz alá tartani gyúrás előtt, mert úgy még gyorsabban és hatékonyabban tudod majd a vajat a liszthez morzsolni.
A linzerek világa nagyon változatos, a tészta bármilyen édes vagy sós töltelékkel készülhet. Mivel ez a süti amellett, hogy finom, nagyon látványos is, érdemes cuki, vidám kiszúrókkal készíteni, amelyektől mosolyra húzódik az ember szája, a kóstolás után pedig még nagyobb lesz az a vigyor.
Mandulás-epres linzer

Hozzávalók 20 darabhoz
- 25 dekagramm liszt
- 16 dekagramm vaj
- 12 dekagramm porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 6 evőkanál darált mandula
- eperlekvár a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a porcukorral, darált mandulával, majd a felkockázott vajat is morzsoljuk el a tésztában. Végül a tojássárgájával gyúrjuk tésztává.
Az elkészült tésztacipót csomagoljuk folpacka, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd párosával szúrjuk ki linzerkiszúróval.
A kiszúrt tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 fokon 8-12 perc alatt süssük aranybarnára őket.
Miután a tészta kihűlt, kezdjük a betöltést: az egyik érmét kenjük meg eperlekvárral, utána helyezzük rá a tetejét. Tegyük a kész linzereket tálcára, a folyamatot addig ismételjük, míg az összes párt betöltöttük.
Fotó: Getty Images