Sütés nélküli paleolit zserbó: egészséges és villámgyors ünnepi desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sütés nélküli zserbó? Igen. Olyan egyszerűen és gyorsan elkészül, hogy fel sem fogja az ember.
Nem kell bajlódni a piskótalapokkal, a sütőt sem kell bekapcsolni, csak mindent összedarálni és pihentetni. Kell ennél több egy egész napos főzés után?
Ha van olyan sütemény, amit karácsonykor kötelező megsütni, az a zserbó. Egy ünnepi asztalról sem hiányozhat, mégis - a töltött káposzta, a halászlé vagy éppen a sült pukya elkészítése után - a legkevésbé sincs kedvünk nekiállni.
Ennek a zserbónak, amellett, hogy nem kell sütni, az a hatalmas előnye, hogy elképesztően egészséges, laktóz- és gluténmentes, cukor is csak az étcsokoládéból kerül bele, így mindenki bátran fogyaszthatja, és ha nem bírunk vele leállni, akkor sem kell a gyomorfájástól tartanunk.
Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.
Laktózmentes paleolit zserbó
Hozzávalók 12 darabhoz
- 25 dekagramm magozott datolya
- 15 dekagramm aranymazsola
- 35 dekagramm cukrozatlan darált dió
- 15 dekagramm natúr pisztácia
- 4 evőkanál cukormentes baracklekvár
- 20 dekagramm étcsokoládé (70%-os)
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
Fogunk egy aprítógépet, és a datolyát, a mazsolát és a pisztáciát összedolgozzuk, hogy ragacsos állaga legyen.
Egy másik tálban összekeverjük a darált diót a lekvárral, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket.
Kézzel jól összegyúrjuk, ha kicsit ragadósabb a kelleténél, akkor adhatunk hozzá még darált diót vagy esetleg kókuszreszeléket.
Egy sütőpapírral bélelt formába (kb. 20 × 20-as) elegyengetjük a masszát, és egy órára a hűtőbe tesszük.
Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk a kókuszolajat, hogy szép fényes legyen, és az egészet a diós masszára öntjük.
Egy éjszakára hidegen pihentetjük, másnap egy éles késsel felszeleteljük.
Az íze és kinézete olyan, mint a zserbóé, de sem tejterméket, sem pedig lisztet nem tartalmaz. Ha viszont mégis bevállalnátok a klasszikus zserbót, akkor itt találtok hozzá tökéletes receptet.
Fotó: Street Kitchen