Mennyei sütőtökös fánk: fahéjas porcukorba forgatva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindenképp készítsd el sütőtökszezonban ezt az isteni fánkot, nem lesz vele sok munkád, és pillanatok alatt megsül.
A foszlós szalagos fánkkal csak az ízesített verziók vehetik fel a versenyt, az almás és a sütőtökös is nagy kedvencek, mindkettőt érdemes kipróbálni. A sütőtök igazi őszi finomság, az édeskés zöldséget sütikben is érdemes felhasználni, ugyanis nem csak puhává teszi a tésztát, az ízét is a köbre emeli.
Az alábbi fánkrecept nem élesztővel készül, vaj, cukor és joghurt is van a tésztájában, könnyű pedig a sütőportól és a szódabikarbónától lesz. Bár kevésbé légies, mint a hagyományos verzió, hiszen a sütőtök is tartalmasabbá teszi, nem lesz száraz vagy nehéz. A tésztája picit ragacsos, de ne adj hozzá sok lisztet pluszban, különben tömör lesz.
Még melegen forgasd fahéjas cukorba, hogy igazán finom legyen, de ha elég édesnek érzed enélkül is, el is hagyható.
Sütőtökös fánk
Hozzávalók 20 darabhoz
- 80 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 100 gramm barna cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 darab tojás
- 250 g sütőtökpüré
- 120 gramm joghurt
- 600 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 ek sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 0.5 tk szerecsendió
- 0.5 tk szegfűszeg
- fahéjas cukor (forgatáshoz)
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A tojást és a vajat vegyük ki a hűtőből a sütés előtt 20 perccel.
A vajat keverjük habosra a cukrokkal. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a vaníliakivonatot, keverjük el benne. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és a joghurtot, keverjük csomómentesre.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket.
Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, több részletben adagoljuk, mindig alaposan keverjük el.
Borítsuk a tésztát bőven lisztezett felületre. Picit ragacsos lesz, ez nem baj. Nyújtsuk a tésztát 1,2 cm vastagra, majd fánkkiszúróval szaggassuk ki. Ha nincs ilyenünk, használjunk kör alakú szaggatót, a közepét pedig gyűszűvel lyukasszuk ki.
Tegyük a fánkokat sütőpapírral bélelt tálcára.
Melegítsünk bő olajat egy mélyebb serpenyőben. Mikor felforrósodott, dobjunk bele 3-4 fánkot, amennyi elfér, oldalanként 1-2 percig süssük.
A kész fánkokat szedjük papírtörlőre.
Még melegen forgassuk őket fahéjas cukorba.
Fotó: Getty Images