Mariska néni szalagos fánkja: ennek tényleg nincs párja
Mindenki a csodájára jár

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Eddig akárhányszor belefogtam a fánksütésbe, csúfos kudarcot vallottam. Nem nőttek meg a fánkocskák, nem lett könnyű, lyukacsos tésztájuk és a többi. Pedig nem egy olyan nagy ördöngösség, ha van hozzá egy jó receptünk!

Sőt, ez nemcsak egy jó, hanem a tökéletes recept. Mariska néni, nagyszüleim szomszéd nénije süti a világon a legjobb fánkot. Bárki, aki eszik belőle, elkéri a receptet, és még nagymamám is bevallotta, hogy neki sem sikerült még ilyen jó szalagos fánkot készítenie.

Így hát elkértem Mariska nénitől a receptet, aki a precízen leírt útmutató mellé még vagy 40 darab fánkot is sütött nekünk. Meg kellett ugyanis mérnie a hozzávalókat, hogy le tudja írni nekem a pontos receptet: hiszen ő már évtizedek óta süti ezt a fánkot, mindent érzésre rak bele, de hát ezt mégsem lehet így papírra vetni. 

Ez a szalagos fánk már önmagában is isteni, ráadásul, amikor még forró, Mariska néni meghinti egy kis vaníliás cukros porcukorral. Természetesen nem hiányozhat mellőle a lekvár sem, szerintem baracklekvárral az igazi, de mindenki úgy eszi, ahogyan szeretné. 

Szalagos fánk

fánkrecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 55 dekagramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 5 deciliter tej
  • 25 gramm élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 7.5 deciliter olaj
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet a cukorral és a sóval langyosra melegítjük, majd beletesszük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Ha elkészült, hozzáadjuk a liszthez, és mehet bele a tojás is.

A tésztát jól összedolgozzuk, majd félretesszük meleg helyre keleszteni körülbelül egy órára. Tehetjük tetővel lefedett kelesztőtálba vagy, ha az nincsen, egy nagyobb műanyag edénybe, amit letakarunk konyharuhával. Akkor jó a tésztánk, ha feljön egészen a tál tetejéig.

Ha megkelt, akkor kilisztezett deszkára borítjuk, majd kézzel széthúzzuk úgy, hogy 1,5-2 cm vastag legyen a tészta, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még takarjuk le őket, hogy keljenek így is.

Az olajat forrósítsuk fel a zsírral. Ha már jó forró az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, félidőnél forgassuk meg őket, de vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sülnek! Ha aranybarnára sültek, akkor vegyük ki őket egy konyhai papírtörlővel fedett tányérra, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat. Szórjuk meg őket vaníliás cukros porcukorral. Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük