Szuperpuha szilveszteri linzer – A rétegek közé bármilyen édes töltelék kerülhet
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A mutatós linzerből érdemes rögtön dupla adagot készíteni, ugyanis a tészta napok múlva is megőrzi puhaságát.
A kétféle színű linzerként, szilveszteri linzerként vagy legényfogó süteményként ismert vendégváró desszert bármilyen édes töltelékkel összeragasztható. A puha lapok lehetnek csak egyszínűek is, érdemes azonban kettéválasztani a begyúrt cipót, majd az egyik felébe kakaót dolgozni. Összerakásnál az egyik érme legyen sima fehér, a másik pedig kakaós, így sokkal mutatósabb lesz a finomság, de készülhet csak kakaós és csak sima linzer is.
Ha kétféle színű tésztából készülne, akkor mindig együtt süljön a kakaós a fehérrel, mert utóbbinál lehet látni, mikor kap egy kis színt, így lehet ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta.
Vaj helyett zsírral is készülhet a linzer, és bármilyen formában kiszaggatható. Kissé időigényes a gyártása, de megéri, hiszen több napig eláll és ugyanolyan finom lesz. Frissen még picit ropogós, de minél többet áll, annál puhább lesz, ezért is olyan népszerű ez a sütemény.
Szilveszteri linzer
Hozzávalók 30 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- tejföl szükség szerint
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- szükség szerint lekvár, nutella, bármilyen édes töltelék
- szükség szerint porcukor (szóráshoz)
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport szitáljuk keverőtálba, keverjük össze, majd morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat.
Az egész tojást és a tojássárgákat a kétféle cukorral keverjük habosra, majd öntsük a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrás közben a tejfölből annyit adagoljunk evőkanalanként, amennyiből lágy, jól gyúrható massza lesz. Ha túl lágy lett, pici liszttel javítsunk az állagán. A tésztacipót felezzük meg, majd az egyikbe dolgozzuk bele a kakaót, végül folpacka csomagolva 30 percre tegyük hűtőbe pihenni a tésztacipókat.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket (épp csak egy kis színe legyen a tészta aljának).
A kisült lapokat kenjük meg a választott krémmel, illesszük össze, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images