Szuperpuha szilveszteri linzer – A rétegek közé bármilyen édes töltelék kerülhet

9
Nyomtatás
szlcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mutatós linzerből érdemes rögtön dupla adagot készíteni, ugyanis a tészta napok múlva is megőrzi puhaságát.

A kétféle színű linzerként, szilveszteri linzerként vagy legényfogó süteményként ismert vendégváró desszert bármilyen édes töltelékkel összeragasztható. A puha lapok lehetnek csak egyszínűek is, érdemes azonban kettéválasztani a begyúrt cipót, majd az egyik felébe kakaót dolgozni. Összerakásnál az egyik érme legyen sima fehér, a másik pedig kakaós, így sokkal mutatósabb lesz a finomság, de készülhet csak kakaós és csak sima linzer is.

Ha kétféle színű tésztából készülne, akkor mindig együtt süljön a kakaós a fehérrel, mert utóbbinál lehet látni, mikor kap egy kis színt, így lehet ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta.

Vaj helyett zsírral is készülhet a linzer, és bármilyen formában kiszaggatható. Kissé időigényes a gyártása, de megéri, hiszen több napig eláll és ugyanolyan finom lesz. Frissen még picit ropogós, de minél többet áll, annál puhább lesz, ezért is olyan népszerű ez a sütemény.

Szilveszteri linzer

szlct

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • tejföl szükség szerint
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • szükség szerint lekvár, nutella, bármilyen édes töltelék
  • szükség szerint porcukor (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport szitáljuk keverőtálba, keverjük össze, majd morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat.

Az egész tojást és a tojássárgákat a kétféle cukorral keverjük habosra, majd öntsük a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrás közben a tejfölből annyit adagoljunk evőkanalanként, amennyiből lágy, jól gyúrható massza lesz. Ha túl lágy lett, pici liszttel javítsunk az állagán. A tésztacipót felezzük meg, majd az egyikbe dolgozzuk bele a kakaót, végül folpacka csomagolva 30 percre tegyük hűtőbe pihenni a tésztacipókat.

A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket (épp csak egy kis színe legyen a tészta aljának).

A kisült lapokat kenjük meg a választott krémmel, illesszük össze, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon