A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Paradicsomos kuszkuszsaláta: sok zöldség és zöldfűszer dobja fel
Pihe-puha túrós muffin: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tésztabatyu krumplival töltve: zsírtól omlós a tészta
Villámgyors kakaós amerikai palacsinta: a reggelek sztárja lesz
Így süsd és főzd helyesen a zöldségeket: 6 módszert mutatunk
Ahogyan sok más receptet, ezt is édesapámtól tanultam. Tökéletes ez a chilis bab, fűszeres, csípős, kicsit édes és telis-tele van hússal, babbal és kukoricával. Nagyon egyszerű recept, sok dolgunk nincs vele, éppen csak annyi, hogy hagyjuk a gáztűzhelyen főni.
A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni - csak éppen nem érdemes. Régebben én is mindig felpörgettem a folyamatokat, úgy gondoltam, hogy a konzervzöldségeket nem kell főzni, úgyhogy 20 perc után lekapcsoltam az ételt. Aztán persze nem értettem, hogy miért nem sikerül úgy, mint édesapámnak.
Konzerv ide vagy oda, a chilis babot sokáig kell főzni. Akkor lesz sűrű a szósz és akkor érnek össze az ízek, ha legalább egy óráig főzzük alacsony lángon. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnunk.
A főzés mellett a másik dolog, amire figyelni kell, az a fűszerezés. A só, bors és a chili mellett nagyon jót tesz a szósznak egy kis cukor is, nem sok, éppen csak egy édes aromát kell kölcsönöznie a paradicsomnak. Én imádom benne a római köményt is - bár ezt édesapám nem mindig tesz bele -, de szerintem ettől lesz az egész ételnek mexikói hangulata. A fűszerek mennyisége körülbelüli érték, mindig érzésre teszem bele, kóstolgassuk folyamatosan a szószt, és az ízlésünknek megfelelően cukrozzuk, chilizzük, fűszerezzük.
Chilis bab
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 500 gramm darált hús (marha, sertés vagy vegyes)
- 1 liter passzírozott paradicsom
- 4 doboz vörösbab
- 1 doboz kukorica
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint chili
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig főzzük, ha esetleg leragad, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
Ha készen van a darált hús, mehet rá a paradicsomlé és a lecsöpögtetett bab- és kukoricakonzerv. Fűszerezzük, ízlés szerint mehet bele a chili, cukor, só, bors és a római kömény. Ha felforrt a szósz, kóstoljuk meg, utána tudjuk még ízesíteni a fűszerekkel.
Lassú tűzön kb. 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik és a paradicsomlé mennyisége nem csökken. Friss kenyérrel tálaljuk.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!