
Thai csirkés-édesburgonyás krémleves: ha valami különlegesre vágysz
Elvarázsol az ázsiai ízvilág
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Ez az ázsiai ízvilágú krémleves egy szuper választás lehet a hideg napokra, ráadásul nemcsak a hétköznapok, hanem a különleges alkalmak tökéletes kísérője is lehet.
Ez a leves pár pillanatra Ázsiába repít minket: ezt a curry, citromfű, lime, kókusztej és a gyömbér garantálja. Nem egy megszokott ízvilágról van szó, valószínűleg nem mindenki ízlésének felel meg ez a recept, de legalább egyszer érdemes szerintem kipróbálni, mert elképesztőek benne az ízpárosítások.
Sok olyan hozzávaló van ebben a levesben, ami nem megszokott itthon, de ezeket is be tudjuk szerezni ázsiai fűszerboltokban. Ezek közül van olyan, amelyik opcionális és el is hagyhatjuk, ilyen pl. a halszósz, de arra is gondoljunk, hogyha egyszer megvesszük, akkor utána hónapokig használhatjuk, hiszen csak pár csepp kell belőle.
Ezt a gazdag, krémes levest főételként és előételként is tálalhatjuk. Ez a recept 2 személyre szól, ha főételnek szánjuk, 4 személyre, ha előételnek. Ebben a változatban a levesbetét csirkemell, de egyébként tehetünk bele garnélarákot is, azzal is tökéletesen működik.
Thai csirkés-édesburgonyás krémleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab chilipaprika
- 2 cm-es darab gyömbér
- 1 szál citromfű ízlés szerint
- ízlés szerint friss koriander vagy snidling tálaláshoz
- 2 teáskanál curry
- 750 mililiter csirkealaplé
- 160 mililiter kókusztej
- 500 gramm édesburgonya
- 2 darab csirkemellfilé
- 1 darab lime
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál halszósz
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát, lereszelt gyömbért és az apróra vágott chilit. Ezt egy pár perc alatt pirítsuk kicsit le, majd mehet rá a curry, azzal is keverjük össze.
2. Adjuk hozzá a csirkealaplevet (2 húsleves kockából készítve), a kókusztejet, egy szál citromfüvet és az édesburgonyát, és forrástól számított 15 percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
3. Vegyük ki belőle a citromfüvet, majd turmixoljuk le az egészet, amíg krémes állagú nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, majd egy kis olajon pirítsuk meg. Csavarjuk ki a lime levét, és ezzel locsoljuk meg a csirkemellet, majd mehet rá a cukor és a halszósz is. Ezzel is forgassuk össze a serpenyőben a filét, hogy mindenhol átjárja a szósz és a cukor is megolvadjon.
5. Tálalásnál tegyünk minden tányérba csirkemellcsíkokat, arra öntsük a krémlevest, majd szórjuk meg mindegyiket chilivel és friss korianderrel vagy snidlinggel.