Készíts csokrot friss zöldfűszerekből: minden ételt megkoronáz a bouquet garni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Friss, ízekben gazdag zöldfűszerek póréhagyma zöldjébe csomagolva, ez a bouquet garni, a franciák csokra, amellyel mártást, ragut, de levest is fűszereznek.
Mi, magyarok szeretjük a fűszeres ételeket, ha arról van szó, még az ízesítőkockák használatától sem riadunk vissza. Lehet az pörkölt, húsleves, halászlé, olykor-olykor kerül bele plusz ízesítő, de ha kockát használnál, érdemes házilag elkészíteni.
A franciák is szeretik az ízeket, van is egy kedvelt ízesítőcsokruk, amelyet levesekbe, mártásokba és ragukba főznek. A bouquet garni összeállítása nagyon egyszerű, a csokor hozzávalói piacozás közben is beszerezhetőek. Mutatjuk, mire lesz szükséged a megalkotásához.
Bouquet garni, a franciák ízesítőcsokra
A csokor alapja: 1 darab babérlevél, 1 szál kakukkfű, 3-4 szál petrezselyem, 1 szál zellerzöld és 1 darab a póréhagyma zöldjéből. Utóbbi kivételével fogd össze a fűszernövényeket, majd csomagold őket a póréhagyma zöldjébe. A jól becsomagolt csokrot étkezési fonállal kösd össze, majd lógasd a levesbe vagy mártásba. Amikor elkészült az étel, a csokrot távolítsd el.
Póréhagyma zöldje nélkül is készülhet a csokor, fogd meg a zöldeket, majd zsinórral kösd egybe. Attól függően, mi készül, milyen fűszer illik hozzá, használhatsz mást is, rád van bízva, mi kerül a csomagba.
Használd bátran a fűszernövényeket!
Az alapot érdemes felturbózni: a csokorba kerülhet rozmaring, zsálya, lestyán, menta, metélőhagyma, fokhagyma, citromhéj, borsikafű. Az izgalmas, aromákban gazdag csokrot próbáld ki húslevesbe vagy raguba főzve, sokkal finomabb lesz az étel a friss zöldektől, mintha a jó öreg ízesítőkockát dobnád bele.
Fotók: Getty Images