Cseréld le a zsemlemorzsát panírozásnál: 4 szuper ötletet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mi, magyarok szeretjük a rántott dolgokat, lehet az hús, zöldség vagy sajt. A hagyományos zsemlemorzsás panír helyett azonban érdemes mást is kipróbálni, melyek ugyanolyan, sőt talán még finomabbak, mint a megszokott bunda.
Ha vasárnap, akkor rántott hús, legalábbis a legtöbb családban biztos, hogy a hétvégi ebéd rántott csirkemell vagy karaj. A panírban sült húsok mellett a zöldségeket is sokan szeretik, ahogyan a sajtot is. Ezek ruhája hagyományosan liszt, tojás és zsemlemorzsa, néha azonban nem árt változtatni a megszokott felálláson.
A rántott finomságok esetében érdemes először kipróbálni azt, mikor a zsemlemorzsát fűszerezed. Remekül feldobható különböző fűszerekkel, lehet az tört jalapeño, fokhagyma-granulátum, finomra aprított petrezselyem vagy reszelt parmezán, de népszerű a szezámmaggal, mandulával vagy kókuszreszelékkel megbolondított verzió.
Nem csak a zsemlemorzsát, a tojást is feldobhatod, chiliszósszal, szójaszósszal vagy teriyaki szósszal. Ha ezek közül valamelyiket kipróbálod, érteni fogod, miért is őrül meg a világ a felturbózott rántott finomságokért. Rengeteg izgalmas bundát tesztelhetsz le, melyek a húsoknak, zöldségeknek és a sajtoknak is jól fognak állni.
Sajtos panír
Ha szereted a sajtot, akkor remek választás a parmezános bunda: a hússzeletet először lisztbe, utána felvert tojásba, majd reszelt sajtba forgasd. A sajtos húst ezután fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, és told 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg megsül.
A parmezános bundát úgy is kipróbálhatod, hogy a reszelt parmezánt (100 g) liszttel (4-5 evőkanál), tojással (3 darab) és majonézzel (3-4 evőkanál) összekevered, majd ebben forgatod meg a húst vagy a zöldséget, és bő olajban aranybarnára sütöd.
Tejszínes bunda
A különleges ruha remekül illik húsokhoz és zöldségekhez is. Az összeállítása nem nehéz, a tejszínt (2,5 dl) tojással (2 darab) és annyi liszttel kell összekeverni, amennyitől palacsintaszerű állagot kap. Ezt a masszát kedvedre feldobhatod fűszerekkel és apróra vágott zöldségekkel. Ha a kikevert massza nem elég sűrű, akkor a húst vagy zöldséget először lisztben forgasd meg, utána mehet a tejszínes keverékbe.
A palacsintaszerű bundák kikeveréséhez használhatsz tejet, vizet, joghurtot vagy kefirt is.
Tojásos massza
Vagy nevezzük inkább párizsi bundának, bár ennek is több változata ismert. A lényeg, hogy a tojást (3-4 darab) szét kell választani, majd a fehérjét habbá verni, a sárgáját pedig külön kikeverni. A sárgájához adj lisztet (4-5 evőkanál, de több is lehet), ízlés szerint fűszereket, majd forgasd egybe a tojásfehérjével.
Sós ropogtanivalók
A zsemlemorzsát lecserélheted vagy vegyítheted kedvenc sós ropogtatnivalóddal. Ez a lehetőség Amerikában nagyon kedvelt, fűszeres chipsek vagy sós kekszek durvára vagy finomra őrölve kerülnek a tálba. Ezektől a hozzávalóktól extra ropogós lesz a rántott falat, és ízében is emlékezetes lesz.
Fotók: Getty Images