![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 sófajta a finomított helyett: sokkal több ásványi anyagot tartalmaznak
![Sovariaciok2](https://kep.index.hu/1/0/4577/45770/457704/45770448_3490956_6025f3068233fa5222e2ee6cf49e210f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Milyen a jó és a rossz só? Milyen alternatívák léteznek a finomított konyhasó pótlására, és melyek az egyes változatok ismérvei? Olvass tovább, és megtudhatod.
A só használata szinte kötelezővé vált a legtöbb étel elkészítésénél, hiszen az alapanyagok sokkal ízletesebbé válnak általa.
A só természetes, finomítatlan formájában rendkívül egészséges táplálék lehet. A só elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez, a keringéshez és az optimális vércukorszint fenntartásához. Só nélkül az agy nem lenne képes elektromos impulzusokat küldeni a test egyéb részeibe, hogy azok megfelelően működjenek.
Több létfontosságú elemet és ásványi anyagot tartalmaz, többek között jódot, magnéziumot, kalciumot, káliumot és vasat. Ugyanakkor a feldolgozott, finomított só, amit asztali vagy konyhasó néven ismerünk, már egyáltalán nem olyan nagyszerű.
![Konyhaso](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457703/45770378_ec69fe2f7917a10ca19b89178e5cf0bb_wm.jpg)
Mi is az a konyhasó?
A konyhasó vagy asztali só nem más, mint tiszta, kristályos nátrium-klorid, ami a só vegyi úton előállított formája. Megtalálható a legtöbb készételben és feldolgozott élelmiszerben, azonban tápértéke nincsen, mivel a gyártási folyamat során minden értékes tápanyagot eltávolítanak belőle, hogy azokat végül más iparágakban (mezőgazdaság, gyógyszergyártás stb.) felhasználják. Ezért is annyira nagy becsben tartott termék a finomítatlan só (és ezért is borsosabb az ára).
Feldolgozás után a konyhasóhoz egyéb vegyi anyagokat adnak, hogy meggátolják a csomósodását, és meghosszabbítsák az eltarthatóságát. A végeredmény pedig egy olyan termék, amelynek semmilyen jótékony hatása nincsen a szervezetünkre, sőt! A konyhasó felboríthatja számos élettani folyamat egyensúlyát, amely olyan problémákhoz vezethet, mint például a magas vérnyomás, szívbetegségek, vesebántalmak, csontritkulás, károsodott izom- vagy idegműködés. Emellett pedig erősen addiktív is.
![Sovariaciok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457703/45770382_de2d260bd374a082800d1607c8b11545_wm.jpg)
A finomítatlan só
A finomítatlan só általában nem olyan csillogó fehér, mint a konyhasó. Típusától függően több árnyalatú is lehet: rózsaszín, szürke, kékes vagy vöröses színű, sőt akár fekete is.
Tengeri só
A tengeri só a tengervíz elpárologtatása után hátramaradt kisebb-nagyobb szemcséjű sókristály. A legismertebb tengeri sófajták a kelta só, a francia fleur de sel, a perzsa kék só vagy a Maldon-tengeri sópehely.
Előnye a konyhasóval szemben, hogy változó mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a cink és a kálium, amelyek különleges ízzel gazdagíthatják az ételt. Hátránya azonban, hogy a tengerek és óceánok szennyezettsége miatt előfordulhatnak mikroműanyagokkal szennyezett típusok – bár a kutatások szerint ez a minimális mennyiség nem jelent veszélyt az egészségre.
![Tengeri so](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457704/45770408_49994cf09f5439c4768c718aa622d0e6_wm.jpg)
Kóser só
Leginkább külföldi receptek hozzávalólistájában találkozhatunk a kóser só (kosher salt) kifejezéssel, azonban itthon annyira nem egyértelmű, hogy egy só esetében miért fontos, hogy kóser legyen. A kóser só egy darabosabb típus, amely egy extra roppanós textúrával gazdagíthatja az ételt. A konyhasóval ellentétben nem tartalmaz hozzáadott jódot és csomósodásgátló anyagokat, így egy egészségesebb fajtának tekinthető.
A nagyobb, darabosabb szemcséi alkalmasak a felesleges nedvesség vagy vér felszívására is, ami különösen fontos a tradicionális zsidó konyhában, ahol csak akkor tekinthető kósernek, azaz megfelelőnek és tisztának egy élelmiszer, ha nem véres. A kóser só tehát nagyrészt funkciója miatt vált elterjedtté.
![Koser so](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457704/45770410_4ebc894c3ba3bdb77dc252b73059b6b5_wm.jpg)
Himalája-só
Rózsaszín
A változó színárnyalatokban kapható, rózsaszín Himalája-só a legtöbbünk számára ismerős, hiszen mára bármelyik boltban beszerezhető. Lelőhelye Pakisztán, a világ második legnagyobb sóbányájának számító Khewra. Színét a benne található vas-oxid határozza meg: magasabb ásványianyag-tartalom mellett erőteljesebb a rózsaszín árnyalat. Gyakran használják utolsó ízesítéshez a főzés lezárásaként, mivel általa egyedi, ásványos aromákkal és újabb roppanós textúrával gazdagodhat az étel.
![Himalaja so](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457704/45770412_e48304a958a1833f310a461bbca659a3_wm.jpg)
Fekete
A főként ízesítéshez használt fekete Himalája-só – vagy ahogy Indiában nevezik, a Kala Namak – szintén a Himalája térségéből származó sófajta. Különlegessége, hogy magas vas-oxid- és kéntartalma miatt erőteljes kénes íze van, és színe a középbarnától egészen a sötétebb árnyalatokig terjedhet. Ezt a fajtát leginkább fűszerként érdemes használni, kénes aromája miatt a vegán konyha kedvelt alapanyaga, mivel kiválóan utánozható vele a főtt tojás íze.
![Himalaja fekete so kala namak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4577/45770/457704/45770414_e29ea8d94a911e0ef4110f01250f1654_wm.jpg)
Azonban bármilyen típusú, egészségesebb sóról legyen is szó, ne lépd át az ajánlott határértéket. Ez napi egy teáskanálnyit vagy 6 grammot jelent. Mivel a legtöbb élelmiszernek (az édeseknek is!) rejtett sótartalma van, ezt az értéket könnyű túllépni, ezért mindig legyél körültekintő.
Fotók: Getty Images