5 vitaminbomba ivólé őszre: finom és egészséges italok adalékanyagok nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ivólevek előnye, hogy minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amit a gyümölcs vagy zöldség, amiből készültek, csak épp sokkal könnyebben emészthetők. Ráadásul rohanás közben is bárhol elkortyolhatod a kedvencedet.
A legjobb, ha friss zöldség vagy gyümölcs az alapja, azonban hőkezeléssel sokkal tovább elállnak a finom italok, mint nyers formában. Érdemes ebből is saját készítésűt választani, hiszen úgy biztosan nem kerülnek bele fölösleges cukrok és egyéb adalékanyagok.
Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, amikből te is könnyedén elkészítheted a számodra legszimpatikusabb ivólevet!
Fenséges gránátalma
A gránátalma nemcsak egy látványos és mutatós gyümölcs, de igazi vitaminbomba is, amit a hűvös idők beálltával érdemes minél gyakrabban fogyasztani. A gyümölcs megtisztítására és kimagozására számos praktika létezik, azonban a lé kinyerése sem a legegyszerűbb feladat, így érdemes követni az útmutatót, amit itt olvashatsz. Az eredmény egy felülmúlhatatlan ízű és gyönyörű rubinszínű dzsúsz, amit egyszerű, bármelyik háztartásban megtalálható eszközökkel kinyerhetsz a gyümölcsből.
Szezonális szőlő
A szőlő leve nemcsak bor formájában isteni, de kifacsarva, üdítőként fogyasztva is. Készítheted fehér és piros szőlőből is, de mindenképp édesebb fajtát válassz, így minimális mennyiségű cukor szükséges csak bele. Ebből a zamatos italból ráadásul a gyerekek is bátran ihatnak, és neked sem lesz eleged a szőlőszezonból, ha néha gyümölcslé formában is fogyasztod.
Vitaminbomba cékla
Újabb pompás színű és ízű alapanyag a cékla, amit nem csak köretként vagy krémlevesként fogyaszthatsz. A belőle készült friss ivólé ugyanis tartalmazza mindazokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amit a zöldség is, ráadásul a hozzáadott répa, alma, narancs és gyömbér egy valóságos antioxidáns-csodává varázsolja az önmagában is hasznos zöldséget. Ehhez a recepthez gyümölcscentrifugára lesz szükséged, azonban turmixgépben is pürésítheted a hozzávalókat, és kevés vízzel hígíthatod a kívánt sűrűségűre. Cukrot egyik esetben sem kell hozzáadnod, hiszen ez az ivólé természeténél fogva édes, ízes alapanyagokból készül. Ha a céklán kívül más házi zöldséglevet is megkóstolnál, akkor ezeket ajánljuk.
Rostos körte
Egy órán belül kész, és hűtőben napokig eláll az isteni rostos körtelé, így érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni belőle. Kiváló lehetőség vitaminpótlásra, és ez az ízletes finomság garantáltan csúszni fog még a legkisebbeknek is.
Klasszikus alma
Az alma az egyik leghozzáférhetőbb gyümölcsünk, és az ősz folyamán érdemes feltankolni belőle, hiszen sütemények mellett ivólé formájában is felhasználhatod. Almalé szinte bármelyik fajta almából készülhet, azonban a gála a legjobb választás, ha nem szeretnél cukrot használni hozzá. Ebben a gyűjteményben három módszert is bemutatunk, amelyekkel kinyerheted a gyümölcsből az értékes nedvet. Kettő közülük hőkezeléssel dolgozik, egy pedig nyers almalevet eredményez.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors