Baktériumölő, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést: a kapor nagyon egészséges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jellegzetes aromájú kapor a magyar konyha kedvelt fűszernövénye, a tökfőzelék lelke, nincs nélküle kovászos uborka, de különböző salátákba és mártásokba is érdemes belecsempészni, sőt, a túróval is fenomenális párost alkot.
Persze nem mindenki rajong a kapor markáns zamatáért, nagyon megosztja az embereket, van, aki imádja, míg más messziről elkerüli.
Régóta kedvelt fűszernövény
A kaprot a régiek nagy becsben tartották, az ókori egyiptomiak egyenesen rajongtak érte. Az ételek ízesítése mellett gyógyszerként is használták, nem csak fizikai sérülések kezelésénél vetették be, úgy hitték, hogy a növény a rossz erők ellen is védelmet nyújt. Ez a hit a középkorban is fennmaradt: a házak bejárata fölé vagy a csecsemők bölcsője mellé kaporcsokrot lógattak, hogy a boszorkányokat távol tartsák. A kaporból és magjából teát is főztek, a gyógyító ital emésztési gondoknál, étvágytalanságnál vagy álmatlanságnál segített.
A görögök is szerették a kaprot, náluk a gazdagság és a jó szerencse jelképe volt, persze gyógyító erejéről sem feledkeztek meg, szájvizet készítettek belőle, de égési sérülések kezelésénél sebfertőtlenítésre is használták. A gladiátorok étrendjében is helyet kapott a kapor, ezzel tartották rendben az emésztésüket, sokkal mozgékonyabbnak érezték magukat tőle.
A népgyógyászat ma is nagyon kedveli a kaprot számos pozitív egészségügyi hatása miatt, a növényből készült teát vízhajtóként is szokták ajánlani.
Gyógyító kaportea
2 teáskanálnyi kapormagot 2,5 deciliter vízzel együtt forralj fel, majd lefedve 15-20 percet hagyd állni, fogyasztás előtt szűrd le. A gyógyteát álmatlanság ellen érdemes inni, de másnaposság ellen is hasznos.
A kapor áldásos hatásai
Ahogy már szóba került, a népgyógyászat ma is nagy becsben tartja a kaprot. A növényben rengeteg ásványi anyag és folsav található, kiváló C-vitamin-forrás, de található benne még A-, B1-, B2-, B3-, B6- és E-vitamin is. A kapor jelentős baktérium- és vírusölő hatással bír, így támogatja az immunrendszer fejlődését. Fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus és az agyvérzés, mivel magas a káliumtartalma.
Baktériumellenes tulajdonsága nagyon erős, majdnem olyan erővel bír, mint a fokhagyma. Öblögetni is lehet vele, elpusztítja a szájban megtelepedő baktériumokat, friss leheletet biztosít. A termésből nyert illóolajnak kis mértékben nyugtató hatása is van.
A fokhagymához hasonlóan kaporból készült kapszulát is lehet kapni, amely enyhíti a puffadást, gyomorfájást, szélhajtó és csillapítja a bélgörcsöket.
Felhasználása a gasztronómiában
A kapor nem csak gyógynövényként sokoldalú, izgalmas fűszernövény. Sokaknak csak a tökfőzelék és a kovászos uborka jut róla az eszükbe, másfajta ételekben elképzelni sem tudják. A kapor elmaradhatatlan hozzávaló mindenféle uborkás ételben, valamint krumplival, gombával, tojással, hallal és fehér mártásokkal is tökéletesen harmonizál, de még könnyű, nyári cukkinis lecsóban is érdemes kipróbálni. Túrós ételeknél kötelező használni, nemcsak sós, hanem édes változatoknál is.
A kapornak nagyon jellegzetes illata és íze van, bár hőkezeléskor veszít az értékéből, ezért mindig a főzési fázis utolsó mozzanatában add az ételhez.
A kapor frissen tartása
A növény a nyár első felében elvirágzik, ilyenkor a legerősebb az aromája, ezért gyorsan le kell szedni. A legjobb, ha fagyasztva tárolod, sokkal jobban megőrzi a zamatát, mint szárítva. A növényt elteheted szárral együtt, de az is működik, ha csak a leveleket csomagolod el megtisztítva. Ezek kerülhetnek zacskóba, jégkockatartóba kiporciózva, aztán pedig mehet is a fagyasztóba a gyógy- és fűszernövény.
Fotók: Getty Images