A szezon legfinomabb lekvárjai: ezekért az egész család odáig lesz

Lekvarok-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Összegyűjtöttük a nyári időszak legfinomabb lekvárjait: itt mindent megtalálsz, amivel a kamra polcait érdemes lehet feltölteni!

A nyári befőzés elengedhetetlen része a lekvárfőzés, és ha elsőre nincsen ötleted, vagy éppen egy jó receptet keresel a már megvásárolt gyümölcshöz, akkor az alábbi változatok közt biztosan megtalálod a kedvencedet.

Eperlekvár

A klasszikus eperlekvár az egyik legkedveltebb mind közül, és mint a legtöbb ételnél, ebből is a házi készítésű a legfinomabb. Ugyanakkor a legnagyobb előnye annak, ha magad főzöd, hogy az ízesítés mellett a lekvár textúráját is a saját ízlésed szerint alakíthatod: ha darabosabban szereted, akkor főzés után rögtön öntsd üvegekbe, ha viszont a selymesebb textúráért vagy oda, akkor botmixerrel pürésítsd.

Lekvarok-eper

Sárgabaracklekvár

A sárgabarackból készülő lekvár a másik legkedveltebb, és szerencsére az elkészítése is nagyon egyszerű. Fontos, hogy kellően puha és érett gyümölcsöt válassz, mert akkor nemcsak aromásabb lesz a lekvárod, de a cukron is spórolhatsz egy keveset.

Lekvarok-sargabarack

Meggylekvár

Ez a meggylekvár egy igazi különlegesség, amelybe a gyümölcs mellé mák is kerül. Az így készült ínyencség remek csemege, és nemcsak vajas kenyéren vagy épp süteményben állja meg a helyét, de joghurtra vagy épp vaníliafagyira is kanalazhatod.

Lekvarok-meggy

Fügelekvár

Ezt a fügelekvárt nem lehet nem szeretni! Mézédes, érett gyümölcsből készül, amely krémesre fő, és az apró, roppanós magokkal tökéletes kontrasztot alkot. Akár kiskanállal, önmagában vagy kenyérrel fogyasztod, akár süteménybe teszed, érdemes néhány üveggel tartani belőle a kamrában.

Lekvarok-fuge

Málnalekvár

Nincs is jobb a klasszikus málnalekvárnál! Mindössze két hozzávalóból készül, és ennyi pont elég is, hiszen a gyümölcsön és a cukron kívül bűn lenne más kiegészítőt belefőzni. A tökéletes állagú lekvárt rengeteg desszerthez felhasználhatod, de vajas kenyéren és kalácsra kenve is mesés.

Lekvarok-malna

Erdeigyümölcs-lekvár

Az aromás erdei gyümölcsökből készülő lekvár felesleges adalékanyagok nélkül is fenséges: a gyümölcs és a citromlé éppen elég pektint tartalmaz ahhoz, hogy zselésítőanyag nélkül is szépen besűrűsödjön. Válassz hozzá málnát, szedret, áfonyát vagy éppen ribizlit, minél többféle gyümölcsből áll össze, annál gazdagabb lesz a lekvár ízvilága.

Lekvarok-erdei-gyumolcs

Ribizlilekvár

Az előzőekhez képest ez a ribizliből készülő lekvár egy fanyarabb, savanykásabb ízvilágú, amelynek süteményekben érvényesül a legjobban az aromája. És mint a legtöbb lekvárnak, neki is jól áll, ha más hozzávalókkal kombinálod, így néhány levél friss mentával vagy apróra darabolt fehér csokival teheted különlegesebbé.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon