A legjobb gasztroajándékok egy helyen: ezeknek mindenki örülni fog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A házi készítésű ajándékok mindig előkelő helyet foglalnak el a karácsonyi listákon, hiszen ezekkel igazán kifejezhetjük, hogy mennyire fontosak számunkra a szeretteink. Pláne, ha az ajándék még ehető is!
A gasztroajándékokban az a jó, hogy a készítésük közben magadat is megajándékozod: egyrészt az élménnyel, hiszen felemelő érzés tud lenni egy személyre szóló figyelmesség kigondolása és megalkotása, másrészt pedig óhatatlanul is kiveszed a részed a készülő finomságból, hiszen kóstolás nélkül mégsem lehet odaadni.
A házi gasztroajándékok másik hatalmas előnye pedig az, hogy pénztárcabarát opciót kínálnak a bolti változatokra.
Étcsokis datolya pisztáciával töltve
Mennyei finom és mutatós ajándékot készíthetsz néhány egyszerű hozzávaló felhasználásával. Az aszalt datolyák megtöltéséhez és csokiba forgatásához kell ugyan egy jó adag türelem, azonban az eredmény mindenért kárpótol majd. Készíts egyből dupla adagot, mert a fele biztosan nem éri meg az ajándékozás időpontját!
Kókuszos szaloncukor
A házi szaloncukor egy másik, sok türelmet igénylő édesség, ez a kókuszos változat azonban annyira fenséges, hogy eszedbe sem jut majd az idő miatt aggodalmaskodni. Tetszés szerint csomagolhatod: társíthatsz hozzá klasszikus szaloncukor-kinézetet, de egy mutatós sütisdobozba is rendezheted, mintha bonbon lenne.
Fűszeres sütőtöklekvár
A kézműves lekvárok aranykorukat élik, és a karácsonyi vásárokon rendszerint találkozhatunk a különleges csemegéiket kínáló árusokkal. Azonban ha te sem szeretnél kisebb vagyont ott hagyni egy-egy üvegért, akkor otthon is egyszerűen elkészítheted ezt a fűszeres sütőtöklekvárt, és igazi különlegességgel rukkolhatsz elő az ajándékosztáson.
Narancslekvár
A lekvároknál maradva egy másik kevés hozzávalóból készülő, de sokoldalúan felhasználható változat a narancslekvár, amely szintén kiváló gasztroajándéknak. A narancs kifilézése kissé időigényes feladat, azonban a barátokat, rokonokat garantáltan lekenyerezed majd vele. Fűszerezd kardamommal, ánizzsal vagy épp szegfűszeggel.
Fűszeres teakeverék
A legtöbben szeretik az illatos, melengető teákat, és egy jó minőségű összeállítás ajándéknak is szuperül beillik. Ezt a keveréket olyan fűszerek alkotják, mint például a fahéj, a gyömbér, a kardamom és a szegfűszeg, az egészet pedig egy csipetnyi fekete bors koronázza meg. Tetszés szerint tehetsz bele kevés hibiszkuszvirágot és csipkebogyót is.
Kandírozott gyömbér
A kandírozott gyümölcsöknek és gyümölcshéjaknak különösen nagy hasznát tudjuk venni, hiszen sokoldalúan felhasználhatók sütikhez vagy rágcsálnivalóként. A gyömbér ráadásul egészségmegőrző és vírusölő tulajdonsága miatt hasznos és finom ajándék is lehet, és mindezt a bolti termék töredékéért elkészítheted.
Narancsos trüffelgolyó
Telitalálat lesz, ha csokirajongót ajándékozol meg ezzel a mennyei trüffelgolyóval. Nincs is hozzá másra szükséged, mint étcsokira, vajra és narancsra, na meg persze kevés cukorra. Tetszés szerint más ízesítést is választhatsz, így akár az ajándékozott ízlésére is szabhatod a desszertet.
Fahéjas-diós keksz
Nincs karácsony fahéj és dió nélkül, ez a mesés keksz pedig épp ezt a két hozzávalót kombinálja. Szuper választás, ha a gyorsabb megoldások híve vagy, de mégsem akarsz kompromisszumot kötni: az íze ugyanis mennyei, egy díszesebb fóliába csomagolva pedig mutatós ajándékként is megállja a helyét.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors, Kiss Marietta Panka