Fűszeres sütőtöklekvár fillérekből: gasztroajándékként is szuper

Sutotok lekvar
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha már minden elérhető sütőtökös receptet kipróbáltál, akkor a belőle készült lekvárt se hagyd ki a sorból. Az édes ínyencség gasztroajándékként is remekül helytáll!

A sütőtök már számtalanszor bizonyította sokoldalúságát, hiszen krémleves, sütőben készült főétel, de még desszert is lehet belőle. Előnye a többi zöldséggel szemben, hogy édeskés íze miatt sós és édes ételek alapanyaga is lehet.

A sütőtöknek éppen ezt a tulajdonságát használja ki ez a recept, hiszen a belőle készült lekvár melengető fűszerekkel, cukorral készül. Az illatos és aromás fűszerkeverék pedig még a szürke téli napokat is képes feldobni. Sütőtökből szinte bármilyen étkezésre alkalmas típust választhatsz, a fűszerkeverék ugyanis teljesen elnyomja majd az egyes fajták közötti nüansznyi különbségeket.

Fűszeres sütőtöklekvár

Sutotok lekvar c

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.5 kg sütőtök
  • 2 db bionarancs leve és reszelt héja
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 70 dkg cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki és hámozzuk meg. Vágjunk további szeleteket belőle, majd azokat daraboljuk 2 cm-es kockákra.

Tegyük őket egy közepes edénybe, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, a narancs levét és héját is.

Alacsony hőfokon forraljuk fel, majd forrástól számítva főzzük 50 percig, vagy amíg egy kanál hátával könnyedén szét tudjuk nyomni a darabokat. Ekkorra a keverék szép narancssárga színű és sűrű lesz.

Egy krumplitörő vagy egy villa segítségével nyomkodjuk szét a még egyben maradt kockákat, de ha homogénebb textúra a célunk, akkor botmixerrel is pürésíthetjük.

Öntsük a forró lekvárt tiszta, száraz és steril üvegekbe, jó erősen csavarjuk rá a tetejüket, és tegyük őket száraz dunsztba, amíg teljesen kihűlnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük