A kedvenc mártogatósaink egy helyen: pirítóshoz, de chips mellé is szuperek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A baráti összejövetelek, brunchok és tartalmas reggelik kihagyhatatlan fogásait mutatjuk: ezeket a krémes és tápláló kencéket egytől egyig öröm mártogatni!
Az alábbi mártogatósokban azt szeretem, hogy egyszerűen készülnek, mégis tartalmas és tápláló fogások.
Tökéletesen illenek a kötetlen baráti beszélgetésekhez, de pirítós mellé reggelire és vacsorára is megállják a helyüket. Hűtőben tárolva több napig is elállnak, így érdemes nagyobb adagot készíteni belőlük!
Klasszikus hummusz
Ha még nem ettél igazán jó hummuszt, akkor készítsd el ezt a receptet, és örökre megváltozik a véleményed a közel-keleti mártogatósról. Ez a változat konzerv helyett száraz csicseriborsót használ: csak úgy érheted el a legselymesebb állagot, ha sokáig főzöd a hüvelyest. Ezután garantáltan nem vágysz többé a bolti verzióra!
Vöröslencse-hummusz
Tudtad? Hummusz nemcsak csicseriborsóból, hanem szinte bármilyen más hüvelyesből is készíthető. Ebben a változatban a vörös lencse a főszereplő, és az eredeti recepthez képest néhány különleges fűszer – kurkuma, koriander és kardamom – is helyet kap benne.
A legjobb avokádókrém
Az avokádókrém, azaz a guacamole egy igazi nyári, frissítő étel, amely szó szerint percek alatt készül. Mivel az avokádónak önmagában nincsen sok íze, fontos, hogy megfelelően fűszerezd: ennek a krémnek a lila hagyma, a lime és a friss koriander a lelke!
Baba ganoush
Ha szereted a klasszikus padlizsánkrémet, akkor ennek a mediterrán változatnak is adj egy esélyt. A közel-keleti mártogatós látszólag nem sokban különbözik a magyar kencétől, hiszen ugyanúgy padlizsán az alapja, a fűszerek és a különleges ízű tahini, azaz szezámpaszta azonban egy merőben más ízvilágot teremtenek.
Mártogatós karamellizált hagymával
Ez a karamellizált hagymával készülő mártogatós nemcsak elképesztően krémes és finom, de csupa növényi hozzávalókat tartalmaz, így vegán étrendbe is beilleszthető. Ha a klasszikus krémektől eltérő és nem hétköznapi partikaját keresel, akkor ez legyen az első számú választásod!
Spenótos-articsókás mártogatós
Ennek a mártogatósnak az a különlegessége, hogy cipóban készül, így egy igazán látványos, és nem utolsósorban nagyon finom fogást tehetsz az asztalra. Három fő összetevője van: a spenót, az articsóka és a kesudió, és mellettük néhány szuper egészséges kiegészítő is gondoskodik arról, hogy tápláló és vitamindús legyen a végeredmény.
Fehérbabos mártogatós
Ezért a fehérbabos mártogatósért akkor is odáig leszel, ha nem szereted a hüvelyeseket. Citromlé és fokhagyma ízesíti, és ahhoz, hogy még tartalmasabb legyen, kevés pirított fenyőmag is kerül bele. Előételként és szendvicskrémként is megállja a helyét.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors