A pak choi-nak szezonja van, de mi az egyáltalán?
Jegyezd meg a nevét: bordáskel

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha mostanában jártatok piacon vagy jól felszerelt zöldségespulttal rendelkező szupermarketben, alighanem ti is lefüleltétek már a kínai kelhez hasonlító, de annál sokkal fiatalosabb, na jó, kevésbé ráncos  káposztafélét, ami fényes, kanálszerű leveleit olyan gusztán-lustán pihenteti maga mellett. Ez a növény a pak choi.

Igazából az első gondolatom az volt, hogy lehetne már valami normális nevet adni neki, mármint olyat, ami ismerősebben cseng a magyar fülnek. Nem azért, mert ilyen amatőr nyelvújító vagyok, de hát a rizst sem hívjuk mǐfàn-nak, hanem van neki magyar neve.

Nos, ilyen a pak choinak is van már, úgy hívják, hogy bordáskel. Úgyhogy, szerintem maradjunk is ebben, különben esküszöm, mostantól minden receptben mǐfàn-t fogok írni, ha rizs kell bele.


Erről beszélünk itt ni. Fotó: Shutterstock

Szuperélelmiszer

A név miatt ugyanakkor nem nehéz kitalálni, hogy ez az étel a Távol-Keletről származik, legalábbis ott örvend hihetetlen népszerűségnek. Fehérjében meglepően gazdag főzelék- és salátaféle, aminek rákmegelőző hatást is tulajdonítanak, de mielőtt felkapnánk a fejünket, hogy hú, de jó, egy újabb szuperélelmiszer amit a világ másik végéből, hihetetlen karbonlábnyom árán hozathatunk ide, mert az menő, és mostantól feltétlen szükségünk van rá, szólok, hogy simán megterem itthon is.

Termelik is lelkesen, és jövőre én is fogok, mivel nagyjából annyit kell rá várni, míg magból kifejlett növény lesz, mint a hónapos retekre. Nyár közepén elültetjük, nyár végén szüreteljük, a kettő között legfeljebb egyeljük, locsoljuk, és szedegetjük róla a csigákat, ha van. Ha nincs, akkor mázlink van, miénk lesz az összes termés, és már ehetjük is.

Azért térjünk csak vissza kicsit erre a rákmegelőző hatásra! Nos, ebben sincs semmi új, sem érdekes, és higgyétek el, nem kell ahhoz Vietnámból hozatni valamit, hogy a miénk legyen a lehetőség. Ez ugyanis a keresztesvirágú növények, magyarul a káposztafélék sajátossága, hogy rendkívül gazdagok olyan antioxidánsokban, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket. Ugyanezt tudja a brokkoli, a karfiol, a fejes káposzta, sőt, a karalábé, a retek, meg a torma is.


Itt köret. Fotó: Shutterstock

Akkor főzzünk!

Na, de mit lehet készíteni a pak choi-ból? Eresszük el a fantáziánkat: bármit, amit keményebb zöld levelekből, és zsenge káposztafélékből készítenénk.

Kezdetnek kézenfekvő megoldás a krémleves, megmossuk, durvára vágjuk, feltesszük főni hagymával, sóval, és amikor megpuhult, némi tejszínnel vagy tejföllel dúsítjuk, majd beletoljuk a botmixert, az majd elintézi a sorsát.

Aztán persze lehet belőle minden olyat, amit mángoldból szoktunk, oké, köszi, tudom, semmit sem szoktunk mángoldból, pedig Hajni leírta már, hogy mi mindent lehet.

Saláta bordáskelből, spárgából, őszibarackból. Mondjuk errefelé pont nem egyszerre érnek. Fotó: Shutterstock

Például megfuttathatjuk olajon, fűszerezzük, és már kész is a csoda köret. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, a bordáskelt laskára vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, gyömbért, csöpögtethetünk rá citromlevet, majd hozzáadjuk a bordáskelt, és addig kevergetjük, amíg kicsit megfonnyad. Tessék, kész is a köret.

Vagy készülhet belőle saláta, ebben az esetben vékonyra szeleteljük a leveleket, és adunk hozzá bármit, amit szeretnénk, de leginkább ami van. Öntetnek jó az ecet-olaj, de joghurtot, kéksajtot, magvakat, sőt, narancsgerezdeket, vagy más gyümölcsöt is tehetünk bele, elrontani biztosan nem fogja.

Szóval lazíts, a pak choi, oppardon: bordáskel egy egyszerű káposztaféle, ne kösse a fantáziádat sem a neve, sem az eredete, használd, ahogy a jó állagú zöld leveleket szoktad. Hoppá, pesztót készítenél belőle?

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon