Paszternák, az elfeledett gyökérzöldség: krumpli helyett is fogyaszthatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
A petrezselyemre hasonlító gyökérzöldség manapság ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, felhasználása pedig nagyon sokoldalú. Tudd meg te is, hogy mi minden készülhet belőle!
A paszternákot pasztinák, fehérrépa, olaszrépa vagy édesgyökér néven is ismerheted. Íze a petrezselyemgyökérhez hasonlít, annál azonban kissé édeskésebb – innen származik népies elnevezése is.
Formára is a petrezselyemhez áll a legközelebb, annál azonban nagyobbra és vaskosabbra nő. Tápértéke nagyon magas, ezért már a középkorban is előszeretettel használták az édeskés gyökérzöldséget. A krumpli elterjedésével azonban egyre jobban kiszorult a köztudatból, ami nagy kár, hiszen rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe.
A paszternák múltja
A sokoldalú zöldség egész Európában és Ázsiában őshonos, és ebben a térségben már az ókorban is fogyasztották. A középkori Európában fontos szerepet töltött be édes íze miatt, hiszen a cukorrépa és a cukornád elterjedése előtt első számú édesítőként alkalmazták. Feljegyzések maradtak fenn arról, hogy lereszelve még lekvár is készült belőle, illetve az egyik legelterjedtebb népeledel volt egészen a sárgarépa és a krumpli elterjedéséig.
A Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten ma is nagy népszerűségnek örvendő növény Közép-Európában is kezd egyre inkább elterjedni. Ennek oka egyszerű termeszthetősége, ellenálló képessége és hosszú eltarthatósága. Emellett pedig természetesen az emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságai sem elhanyagolhatók.
A paszternák lenyűgöző tulajdonságai
Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sok benne a keményítő, így energiatartalmát tekintve inkább a krumplihoz, és nem a többi gyökérzöldséghez áll közel. A paszternák a sárgarépához és a petrezselyemhez hasonlóan kiváló rostforrás, amely az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni.
Ezzel együtt vízhajtó hatásáról is ismert, így húgyúti fertőzések esetén, esetleg vesehomok kezelésében is kiváló természetes segítség lehet. Magas B- és C-vitamin-tartalma miatt szintén megéri gyakran fogyasztani, főként a téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá. Ezenkívül olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, mint például a vas, a kalcium vagy a foszfor.
Így használd fel – Nem minden része ehető!
A paszternákot szinte bármire felhasználhatod, amire a petrezselymet, a zellert, a sárgarépát vagy a krumplit. A tápanyagdús zöldségből ízletes párolt vagy sült köret, főzelék, krémleves, tócsni, de akár zöldségchips is lehet. Édes fogás is készülhet belőle: pürésítve kevert sütemények kiegészítője lehet, de szirup formájában akár édesítőszerként is használható.
Arra azonban figyelj, hogy a petrezselyemmel ellentétben a levele nem ehető (sőt, még takarmánynak sem alkalmas). Ha érzékeny bőrű vagy, akkor érdemes körültekintően bánnod a zöldség ezen részével: használj gumikesztyűt, mivel bőrpírral járó gyulladásos tüneteket, kiütéseket is okozhat. Komposztnak azonban tökéletes.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors