A szezon 5 legkedveltebb cukkinis receptje: így készítsd a népszerű zöldséget
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron a sok friss zöldség a legtöbbünk fantáziáját megmozgatja, de ha még mindig keresnéd a tökéletes összeállítást, akkor mutatjuk, hogy nálunk melyek a szezon legnépszerűbb cukkinis receptjei.
A cukkini igen kedvelt zöldség, 95%-os víztartalommal bír, és amellett, hogy segít hidratáltan tartani a szervezetedet, alacsony kalória- (mindössze 16 kalória 100 grammjában!) és magas ásványianyag- és vitamintartalmával értékes tápanyagokkal tölt fel.
Megéri minél gyakrabban becsempészned az étrendedbe, hiszen kiváló A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavforrás, ugyanakkor rosttartalma sem elhanyagolandó. Ha teheted, akkor alapos tisztítás után a héjával együtt fogyaszd, mivel a zöld réteg tartalmazza a legtöbb béta-karotint és luteint, amely a szemed egészségét is támogatja.
Nem véletlen tehát, hogy a diétázók kedvenc zöldsége lett. És mivel semleges ízű, változatosan elkészíthető alapanyag, más zöldségek, húsok és sajtok mellé is kiválóan passzol. Mutatjuk, hogy olvasóink szerint melyek azok a hozzávalók, amelyekkel a legjobb ötlet kombinálni.
A tészta a cukkini legjobb barátja
Számos verzióban készíthetsz cukkinis tésztát, színesítheted más zöldségekkel, kedved szerint fűszerezheted, hiszen ennek a sokoldalú zöldségnek szinte bármi jó áll. Ha hús nélküli fogásra vágysz, akkor bátran próbáld ki ezt a könnyed, mégis laktató cukkinis-fokhagymás tésztát, amit akár vacsorára is ehetsz, mert garantáltan nem terheli meg a gyomrodat. Ha pedig szeretnéd még több értékes rosttal gazdagítani az étkezésedet, alapként használj durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát!
Sajttal megbolondítva is fenomenális
Ez a recept a cukkininek épp azt a tulajdonságát kovácsolja előnnyé, hogy önmagában nincsen sok íze, így bármivel fűszerezhető. Ráadásul a rengeteg sajttól mennyeien szaftos és nyúlós lesz ez a cukkinilepény, amely kiváló nassolnivalóvá teszi.
Rakott cukkinit mindenkinek!
Mennyei, krémes szószban sül, a tetejére pedig ropogós morzsa kerül, így minden falatban egyszerre élvezheted a puha és roppanós textúrák játékát. A rakott cukkini a legjobb választás, ha kiadós, mégis kevés munkát igénylő fogást szeretnél tálalni. Tejföl, majonéz és sok-sok sajt képezik a recept alapját.
Muffin is süthető cukkiniből? Naná!
Ki mondta, hogy a muffin csak édesen süthető? Ez a cukkinis-cheddar sajtos muffin azért lesz a kedvenced, mert nem desszertként fogyaszthatod, hanem reggelire vagy vacsorára is beillesztheted az étrendedbe. Laktató, ízletes és még mutatós is, így vendégek előtt is borítékolható a sikere.
Csőben sütve is megállja a helyét
A csőben sütés egy közkedvelt módszer, amely a legtöbb zöldségnek rendkívül jól áll. Ez az aszalt paradicsomos cukkini többféleképpen variálható, hiszen salátával könnyű vacsora, köretként tartalmas ebéd válhat belőle, de természetesen önmagában is szenzációs.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Ács Bori/Sóbors