Mennyei rakott cukkini krémes szószban sütve: ropogós morzsa borítja a tetejét

rakottcukkini
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre puha és krémes, illetve roppanós minden falat, tökéletes a textúrák játéka, de az ízre sem lesz panasz.

Semmi munkád nem lesz ezzel a rakott cukkinivel, az oroszlánrészét a sütő végzi helyetted, mégis nagyon finom ételt tálalhatsz. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted, az alábbi receptben a krémes szósz ízesíti.

A szósz alapja tejföl és majonéz, de kerül még bele sok-sok sajt és tojás is, utóbbi fogja össze a masszát. Mivel a majonéz és a sajt is sós, nem kell túlgondolni a fűszerezést, egy kevés fokhagyma és őrölt tarka bors bőven elég bele.

A cukkini nagyon puhára sül, a szósz pedig nagyon krémes, így az ellensúlyt a ropogós morzsa képezi, nem érdemes lehagyni a tetejéről.

Rakott cukkini krémes szószban

rakottcukkini2

Hozzávalók 6 személyre

  • 700 gramm cukkini
  • 120 gramm majonéz
  • 150 gramm tejföl
  • 200 gramm gouda sajt
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 40 gramm zsemlemorzsa
  • 1 ek vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A cukkiniket mossuk meg, a végeiket vágjuk le, majd kockázzuk őket össze.

Egy tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a reszelt sajtot és a tojásokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a fokhagymaport.

Forgassuk bele a cukkinikockákat is. 

Öntsük ezt a keveréket egy kivajazott 2 liter űrtartalmú tálba.

Közben olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a morzsát.

Szórjuk a cukkini tetejére, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a cukkini megpuhul.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük