4 dolog, amit már most előkészíthetsz, hogy nyugodt legyen a karácsony
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ilyenkor még várakozással teli szívvel gondolunk az ünnepi készülődésre, egészen addig, míg egyszer csak össze nem csapnak a fejünk felett a hullámok.
Ilyenkor még lila fényben látom magamat, ahogy szép nyugodtan sütöm egymás után a süteményeket, göngyölöm a húsokat és gyöngyöztetem a leveseket, aztán általában 23-án este egyszer csak ráébredek, hogy nem fog menni.
Mert az ember mindig túltervez, annyira várja már a szép, nyugodt ünnepeket, hogy végül saját magának varázsolja szép, idegbeteg ünneppé - de nem kell ennek feltétlenül így lennie. Lehet persze leadni a tervekből, az sem hülyeség, nem kell tízféle sütemény és hatféle húsétel sem, de még van néhány olyan trükk, amivel segíthetünk magunkon.
A kulcs az előrelátásban rejlik. Először is készítünk egy listát, már advent elején, amin minden olyan tennivaló szerepel, amit karácsonyig el kéne végezni. Ezen a listán aztán találni fogunk egy csomó olyan elemet, amit elő lehet készíteni, ilyen az ajándékbeszerzés, csomagolás, de egy csomó minden van, amit a konyhai tevékenységekkel kapcsolatban is előre elvégezhetünk.
Beszerzés
Ez kézenfekvő, mégsem tesszük meg, pedig rengeteg idegeskedést meg lehet vele takarítani. Mindent, ami a menühöz és a süteményekhez kell, meg lehet venni már most - a friss zöldségeket és gyümölcsöket leszámítva. Különösen olyan dolgokat érdemes már most megvenni, amikért jellemzően horrorisztikus sorok szoktak állni a piacon. Anyukám már ilyenkor megveszi a húsokat, halakat, és szeletelve, darálva, feliratozva - értsd: ahhoz az ételhez előkészítve, amit majd főzni fog - lefagyasztja őket.
Ami kibír két hetet
Ezen kívül is mindent meg lehet venni, ami kibír két hetet a kamrában. Ilyenek például az aszalt gyümölcsök és magok - ezek azok az árusok, akiket látni sem lehet a tömegtől már huszadikától kezdve, ilyenkor viszont még kényelmesen megvehetünk mindent, a kandírozott gyümölcsöket és a bejglihez, gubákhoz való mákot, diót is. Ezeket, ha van rá lehetőségünk, jobb, ha aztán magunk daráljuk le felhasználás előtt, sokkal intenzívebb lesz az ízük.
Hasonlóan türelmes jószág a savanyú káposzta is, semmi baja nem lesz a hűtőben pár hétig, míg töltött káposzta nem lesz belőle.
Süssünk előre??
Sokáig nem hittem benne, hogy van értelme előre sütni süteményeket, mert rossz tapasztalatom volt a hűtőízű, módosult állagú sütikkel kapcsolatban. Nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan fagyasztunk. Három kulcsa van a dolognak: az egyik a gyorsaság. Amint megsültek és kihűltek a sütik, azonnal menjenek a fagyasztóba, így felolvasztás után is épp olyan frissek lesznek, mint amikor a hűvösbe küldtük őket.
A másik fontos eleme ennek a műveletnek a csomagolás. Nagyon alaposan, több rétegbe csomagolva kell őket lefagyasztani, így nem lesz furcsa mellékízük, miután kivettük őket. A harmadik a türelmes felengedés. Ne erőszakoljuk őket mikrós vagy sütős olvasztóprogramokkal, egyszerűen hagyjunk nekik időt felengedni. A zserbó és a bejgli is simán elviseli a fagyasztást, de a kalácsok is jól elvannak két hétig a hidegen - tovább nem, azután tényleg romlik az állaguk, de 10-14 nap simán belefér.
Szárazak, dobozban
A mézeskalácsot, linzereket és egyéb omlós tésztás, száraz sütiket, sőt, a kekszféleségeket is simán meg lehet sütni már most, és lezárt dobozban tartani karácsonyig. Nálunk ez különösen azért alakul így, mert az ajándékok is ilyenekből készülnek majd, például a cantuccini akár hónapokig is eláll.
Fotók: Getty Images