Az alkohol tényleg hizlal? Csak óvatosan vele a koktélszezonban

Alkohol-es-elhizas-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha te is elgondolkodtál már azon, hogy az alkoholfogyasztás hogyan hat a testsúlyodra, akkor jó helyen jársz: most megvizsgáljuk, hogy milyen összefüggés van közöttük.

Néha, minden erőfeszítésünk ellenére, a fogyás igazi kihívás lehet. Elgondolkodtál már azon, hogy a nyári koktélszezonnak vagy a lefekvés előtti vörösbornak köze lehet a mérlegen látott számhoz?

Üres kalóriák forrása

Az talán már nem okoz meglepetést, hogy az alkohol üres kalóriák forrása. Tehát, ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, akkor nemcsak az étkezésedet, de a folyadékbeviteli szokásaidat is érdemes megvizsgálnod. Ugyanis a cukros üdítők és gyümölcslevek mellett az alkoholos italokkal is rengeteg kalóriát elfogyaszthatsz.

Dr. Leslie Heinberg, az amerikai Cleveland Clinic szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukros italok kiiktatása az egyik legjobb döntés abban az esetben, ha fogyni szeretnél. Ezek az italok ugyanis a felesleges kalóriák mellett semmilyen értékes tápanyaggal nem látják el a szervezetet, és valódi jóllakottságérzést sem adnak, sőt! Fokozzák az éhségérzetet, ami ahhoz vezet, hogy az átlagos táplálékmennyiséged többszörösét is elfogyaszthatod egy átmulatott éjszaka estén. 

Alkohol-es-elhizas

Alkoholos italok számokban

Abban az esetben, ha rendszeresen fogyasztasz alkoholt, észrevétlenül akár napi 10003000 kalóriát is bevihetsz a szervezetedbe – mindezt az elfogyasztott táplálékod mellett. Így például fél liter átlagos sör kb. 230 kalóriát, egy pohár fehérbor 300 kalóriát, egy gin-tonik pedig szintén 300 kalóriát tartalmaz. Ha pedig kíváncsi vagy, hogy melyik alkoholos italok tartalmazzák a legkevesebb kalóriát, akkor ebből a cikkből megtudhatod.

Számos tanulmány egyöntetűen alátámasztja, hogy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás hosszú távon az elhízás kockázatával jár. A súlygyarapodást részben a már említett üres kalóriák okozzák, az alkoholfogyasztás azonban másként is hat a kilókra. 

Alkohol-es-elhizas-1

Rontja az ítélőképességünket

Azáltal, hogy tudatmódosító hatású, a fogyasztása befolyásolja az ítélőképességünket. Ezért lehetséges az, hogy a legjobb szándékunk szerint eltervezzük az egészséges és zöldségekkel teli vacsorát, majd az első koktél után a legolajosabb opcióra esik a választásunk. 

Azoknál azonban, akik rendszeres alkoholfogyasztók, az ítélőképesség felborulása mellett az egészségtudatos magatartás hiányával, mozgásszegény életmóddal és az elhízás mellett tápanyaghiánnyal is számolni kell. Ezek kombinációja pedig a súlyfelesleg mellett az itt bemutatott számos más egészségügyi kockázatot is rejt, így ha nem vagy képes megállni az első pohár után, akkor a legjobb választás az alkohol teljes mellőzése.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük